Se správně zvoleným pomocníkem bude péče o váš trávník mnohem snazší

 Zahrada 
25. dubna 2020 16:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při sečení trávy si každý přijde na své Internet
Každá zahrada je jiná a má své specifika. Proto je na našem trhu několik typů zahradních sekacích strojů, které se hodí na něco jiného. Před koupí zahradního stroje je dobré se zamyslet, v jakých podmínkách budete sekat.

Pro louky a zahrady je vhodným pomocníkem sekačka. Samozřejmě existují různé druhy sekaček, vybírat je třeba podle velikosti a členitosti terénu, který hodláte udržovat. V tomto případě je důležitý záběr sečení, to znamená, jak široký pruh trávy jedním přejetím posečete.

Sekačka s velkým záběrem na malé zahrádce vám přinese více námahy než užitku. Alternativou ke klasickým sekačkám jsou vřetenové sekačky, které jsou tišší a trávu jen stříhají. Porost je svěží.

V jakém terénu budete sekat

Pokud je vaše zahrada plochá a starost vám dělají místa kolem stromků, plotů a skalek, je nevhodnější pro vás kombinace klasické sekačky se sekačkou strunovou nebo vyžínačem.

Vyžínač má velkou výhodu v přídavných kolečkách, díky nimž je práce s vyžínačem méně náročná. Pro dostatečnou úpravu vaší zahrady jsou oba stroje srovnatelné. Pro sekání těžko dostupných míst, jako jsou strže či příkopy, měl by být volbou křovinořez, který členitější terén zvládne.

Jaký porost budete sekat

S vysokou trávou v kombinaci s křovinami si klasická sekačka neporadí, i kdyby byl terén rovný. To zvládne jedině křovinořez. Ten se dostane do míst, do kterých byste se s normální sekačkou nedostali. Křovinořez díky celé řadě nástavců a velkému výkonu dovede posekat poléhavou trávu i nepoddajné houští i náletové stromky. Při sekání udržované zahrady je nejlepším pomocníkem sekačka. Pokud chcete, aby váš trávník zůstal svěží a zdravý po celou sezonu, je nutné dodržovat tyto body:

  • Nezačínejte sekat dříve než v dubnu či květnu. Tráva by měla být před prvním sekáním vysoká 8 – 10 cm.
  • Sekejte trávník pravidelně, ideálně jednou týdně.
  • Trávník zkracujte maximálně o třetinu jeho délky. Větší zkrácení vede k jeho úplnému uschnutí. O tom, že byste neměli trávník sekat příliš často, jsme psali zde.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít