Při zakládání trávníku se držte několika dobrých rad. Výsledek bude dokonalý

 Zahrada 
26. dubna 2020 09:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nový pažit bude vaší chloubou Depositphotos
Duben je jedním z pouhých tří měsíců v roce, kdy se doporučuje zakládat trávník. Optimální klimatické podmínky jsou ještě v květnu a pak až v září. Plánujete-li tedy zasít zelený koberec, přečtěte si naše rady, se kterými bude váš trávník jako ze žurnálu.

Založení trávníku není úplně jednoduché, ale když si dáte tu práci, budete odměněni. Máte-li patřičné vybavení, nebo si ho koupíte či půjčíte, pojďte se do toho pustit.

Odstraňte nečistoty, srovnejte zeminu

Aby se nový trávník správně uchytil a dobře rostl, je nutné místo zrýt alespoň na hloubku rýče. Na pomoc si můžete vzít i techniku. Odstraňte velké kameny, zbytky kořenů, plevel a další. Těžkou jílovitou půdu můžete zjemnit říčním nebo křemenným pískem v poměru 1 metr krychlový písku na 50 metrů čtverečních. Naopak do lehkých písčitých půd můžete zapracovat kompost.

Ať už máte půdu jakoukoliv, měli byste do ní zapracovat nejméně 10 litrů trávníkové zeminy na metr čtvereční. Doporučuje se nechat půdu týden až dva odpočívat. Poté se pusťte do zarovnání terénu. Menší plochy srovnáte pomocí nášlapného prkna, na velké se hodí zahradní válec. Nyní je nutné zkontrolovat obsah vápna v půdě. Při pH pod 5,5 přidejte 2 až 3 kilogramy zahradního vápna na 50 metrů čtverečních. Už je čas i na trávníkové hnojivo, které dávkujte dle návodu. Poté půdu důkladně zalijte.

Jak na správné setí

Volba osiva závisí na tom, k jakému účelu má trávník sloužit. S výběrem vám rádi poradí v prodejnách. Pro setí použijte posypový vozík, který vám práci výrazně ulehčí a zajistí rovnoměrný výsev. Osetou půdu opatrně pohrabte hráběmi a lehce přitlačte nášlapným prknem nebo válcem. Nakonec půdu důkladně zalijte nejlépe pomocí hadice s rozprašovačem. Po týdnu až dvou začnou rašit první stébla. Je-li sucho, ráno a večer zavlažujte.

Tip: Před setím smíchejte osivo s pískem ve stejném poměru a polovinu vysejte podélně, druhou příčně.

Úprava vzrostlého pažitu

První sečení trávníku byste měli provést, až je tráva vysoká přes 10 centimetrů. Trávník zkraťte přibližně na 5 centimetrů. Sečení provádějte zpočátku častěji, klidně každý týden. Pokud nebudete posečenou trávu nechávat na trávníku, pravidelně jej přihnojujte. Pamatujte také na pravidelnou zálivku, která by se měla provádět ráno nebo večer.

Na co si dát pozor

Pravidelná dávka hnojiva je důležitá. Nikdy však nehnojte čerstvě posečený trávník.

Zakládání trávníku není jediným podstatným krokem, který musí zahrádkáři v dubnu udělat. Pěstitele čeká v tomto období mnoho práce. Co je důležité ve druhém jarním měsíci udělat, si můžete přečíst v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty