Připravte zahradní nábytek na sezonu. Podívejte se, jak na to

 Zahrada 
27. dubna 2020 15:42 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý materiál potřebuje údržbu Depositphotos
Plánujete na zahradě nebo na terase svého domu v následující sezoně opět zřídit relaxační koutek s příjemným posezením? Pak je právě nejvyšší čas vytáhnout zazimovaný nábytek a připravit jej na teplé dny a večery. Jeho údržba je velmi důležitým krokem k tomu, aby zůstal v dobré kondici a zároveň byla prodloužena jeho životnost a odolnost.

Údržbu nábytku byste měli přizpůsobit materiálu, ze kterého je vyrobený. Pojďme se společně podívat na ty nejčastější.

Začněte nečistotami

Ať už máte nábytek z kovu, dřeva, ratanu nebo teaku, základní kroky jsou stejné. Důležité je zbavit křesla, stoly a židle prachu a nečistot, ideálně za pomoci vysokotlakého čističe, díky čemuž nebudete potřebovat chemické prostředky. Než se pustíte do dalších kroků, nechejte nábytek důkladně oschnout.

Impregnace ochrání před plísní

Pokud máte nábytek ze dřeva, je důležité jej před sezonou naimpregnovat. Tento nátěr ochrání dřevo proti plísním a houbám, stejně jako zabrání vlhkosti v jeho pomalé likvidaci.

Pokud jste při pořizování nábytku investovali do teaku, můžete si gratulovat ke kvalitním kouskům. I v tomto případě je však třeba nábytek před sezonou ošetřit, a to teakovým olejem, který se nejprve nechá nějakou dobu působit, a poté se otře čistým hadříkem. Ideální je tento postup několikrát zopakovat.

Hliník je lehký a odolný

Máte-li nábytek z hliníku, kromě omytí nepotřebuje žádnou další speciální údržbu. Materiál je velmi odolný, nerezaví ani nevlhne. Díky tomu lze zahrnout do kategorie bezúdržbových. Navíc je jejich konstrukce velmi lehká, takže se s ním lépe manipuluje a přes zimu lépe skladuje.

Rez je třeba vybrousit

U kovového nábytku po prvotní očistě pátrejte po případných známkách koroze, kterou je třeba vybrousit, a poté přetřete vhodným nátěrem. Zkontrolujte také šrouby a úchytky, které budou po zimě nejspíš potřebovat dotáhnout.

Na ratan se musí jemně

Jste-li majiteli nábytku z ratanu, nejprve jej očistěte jemně navlhčeným hadříkem, pokud je špinavý více, nebojte se kuchyňské houbičky a saponátu. Došlo-li během zimy k jeho navlhnutí a začal vám nedejbože plesnivět, tyto části důkladně očistěte a nechejte nábytek uschnout na vzduchu.

Je-li nábytek dostatečně suchý, přetřete ho olejem určeným pro ratan, který i do budoucna zamezí tomu, že se vlákna začnou vlivem sucha štěpit. Pokud necháváte ratan na volném prostranství, přikrývejte ho v případě zhoršeného počasí plachtou.

Pokud zatím nemáte žádné místo pro příjemné venkovní posezení, podívejte se na naše tipy, jak si třeba i v malé zahradě vytvořit skvělé relaxační zákoutí. Můžete ho zařídit třeba v japonském stylu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve