Jak znovu vypěstovat zeleninu ze zbytků od večeře

 Zahrada 
25. května 2020 08:57 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některou zeleninu skutečně lze vypěstovat ze zbytků Depositphotos
Ať tomu věříte nebo ne, můžete si doma pěstovat určité druhy zeleniny a bylin bez semen či výsadby. Vše, co k tomu potřebujete, jsou prakticky jen zbytky od vaší večeře.

Existuje mnoho zeleniny a bylin, včetně celeru, česneku a cibule, které lze snadno znovu vypěstovat z toho, co vám zbylo v kuchyni. Ne všechna kořenová zelenina znovu vyroste, ale některé druhy, jako je řepa a mrkev, vyrostou jak dělané pro čerstvé saláty.

Stačí kousek zeleniny a je to

Některé druhy ovoce a zeleniny jako paprika, dýně a tykev nelze opětovně pěstovat pouhým opětovným vysazením zbylého kusu. Stačí si ale uložit semínko a je to. Pak jsou tu samozřejmě druhy, které ze zbytků nevyrostou vůbec. A kterým se bude na vaší zahradě dařit?

Ne všechny části zeleniny lze znovu pěstovat ze zbytků, a proto v mnoha případech musíte zachránit základnu rostliny, tedy místo, kde zelenina měla původně kořeny. U zeleniny, jako je cibule, pórek, celer, zelí a hlávkový salát, je třeba zachránit spodní dva až pět centimetrů. Základna bude tvořit nové kořeny a nové výhonky se vynoří shora.

U řepy či mrkve se doporučuje pěstovat zeleninu s malým kouskem kořene. Vrchol bude tvořit nové výhonky, které lze sklízet, ale rostlina neobnoví další jedlý kořen.

Jak zbytky zasadíte

Většina vašich opětovně rostoucích kuchyňských zbytků bude prospívat ve vodě, zatímco některé musí být zasazeny do půdy. Pro kousky cibule, brambor, česneku a zázvoru se doporučuje nejdříve je začít pěstovat ve vodě a poté, co se vyvinou nové kořeny, je přesaďte do půdy.

Rostlinám ve vodě dopřejte dostatek tepla a světla, těm v půdě samozřejmě dostatek vláhy.

Zatímco některá zelenina může dorůst do svého obvyklého tvaru a velikosti, jiné se to nepodaří, ale to neznamená, že ji nepůjde zpracovat. Podle odborníků to platí zejména pro tu zeleninu, kterou se rozhodnete znovu vypěstovat ze semen, která jste si uchovali. Dále čtěte: Tip pro pěstitele. Šrucha zelná je nenáročná zelenina s bohatou výbavou vitaminů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47