Odlehčete jehličnanům a uvařte si zdravý sirup s velmi vysokým obsahem vitaminu C

 Zahrada 
12. května 2020 11:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Smrkové jehličí umí dělat divy Internet
Pěstujete-li na zahradě jehličnany, anebo pokud v těchto dnech vyrážíte na procházky do lesů, určitě jste si všimli toho, že konce větví těchto stromků jsou nádherně světle zelené, jelikož se rozrůstají o nové mladé výhonky. To je neklamnou známkou toho, že je jednak možné jehličnany podle pravidel zaštipovat, a také je to skvělá příležitost pro ty, kdo rádi využívají darů přírody k tomu, aby si připravili něco dobrého a zároveň zdravého.

Léčivé silice z mladých výhonků skvěle tlumí kašel a vůbec všechny bronchitické problémy. Macerát ve formě tinktury je vhodný jako mazání na bolavé klouby – ať už kvůli artritidě nebo opotřebení. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí je vysoké množství vitaminu C.

Zaštípnuté konce jehličnanů jsou vynikající pro přípravu léčivého sirupu. Než se však pustíte do výroby této zdravé dobroty, myslete na to, že je třeba se stromy správně pracovat.

Odštipujte rukou

Pokud chcete váš jehličnan z jakéhokoliv důvodu omezit v růstu, dělá se to právě na jaře, kdy začnou růst nové výhonky neboli prýty. Ty se zaštipují opatrně rukama, protože nůžkami byste mohli poškodit jehličí, což není žádoucí. Výhonky zkracujte v jedné třetině až polovině jejich délky. Takto lze omezit růst všech druhů jehličnanů. Neporostou tak do nežádoucí výšky či šířky, naopak se ale krásně zahustí.

Smrkový poklad

A pokud vám roste na zahradě či za domem smrk, můžete se právě v tomto čase radovat. Jedná se totiž o léčivku, o jejíchž účincích ne každý dobře ví. Pokud se rozhodnete vyzkoušet zdravotní účinky tohoto jehličnanu, využijte právě teď mladé jarní výhonky, které se jako jediné zužitkovávají. Ty se sbírají výhradně do papírové či plátěné tašky, případně košíku, protože v igelitce hrozí zapaření.

Nasušit, spařit, inhalovat

Smrkové výhonky si pak můžete například nasušit a při nachlazení spařit a inhalovat. Anebo si můžete připravit z tohoto daru přírody sirup. Výhodou smrkového jehličí je, že u něj nejsou zaznamenány žádné kontraindikace, a tudíž mohou tuto přírodní a chutnou medicínu užívat všichni členové domácnosti.

Pusťte se do výroby

Při výrobě smrkového sirupu s bylinkami doporučujeme přípravu za studena. Postup je jednoduchý. Nasbírejte několik hrstí mladých smrkových výhonků, jitrocelové listí a květy pampelišek a sedmikrásek, které doplňují a zesilují účinky smrkového sirupu. Ve větším hrnci mezitím krátce převařte vodu, abyste jej sterilizovali. Vysušte jej a střídavě ho plňte vrstvami smrkových výhonků a bylin proložených plátky dobře umytých citronů a silnější vrstvou krystalového cukru. Cukrem nešetřete, působí jako přírodní konzervant. Cukr bude také poslední vrstvou.

Všeho s mírou

Byliny můžete zatížit talířem a například zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Přikryjte poklicí, uložte třeba na chodbu a nechejte pracovat alespoň tři týdny, klidně i déle. Poté přeceďte vše přes síto a následně přes plátno, důkladně vymačkejte a nalijete do sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladu a temnu, po otevření nejlépe v lednici. Sirup užívejte po lžičkách nebo po rozředění jako šťávu. Ovšem pouze při nachlazení, nikoliv denně jako náhražku běžného sirupu. Dále čtěte: Koniklec oživí vaši zahradu. Tato jedovatá skalnička se v lékařství využívá proti zánětům i kožním problémům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47