Nevyhazujte kartony od vajec. Skvěle vám pomohou na zahradě

 Zahrada 
19. května 2020 08:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Než je opravdu vyhodíte, mohou vám ještě skvěle posloužit Depositphotos
Prázdná plata od vajec nemusí nutně končit v tříděném odpadu. Představíme vám možnosti, jak je můžete využít především na zahradě.

Když si koupíte vejce, obvykle míří plata od nich do odpadkového koše. Věřte, že je to škoda. Tyto malé obaly z recyklovaného papíru mají mnohem širší využití. Představíme vám, jak s nimi můžete dál naložit. 

Jamky na sazenice

Chystáte-li se na zahradě zasadit nějakou zeleninu, vezměte si na pomoc plato od vajec. S jeho pomocí si totiž krásně připravíte jamky pro semínka, aniž byste museli složitě vyhrabávat důlky nebo řádky. Plato od vajec jednoduše zatlačte na dno do půdy. Tím se vám vytvoří pravidelné prohlubně, do nichž jednoduše vložíte sazenice nebo semínka. 

Zásobník na sazenice

Plata od vajec můžete použít pro předpěstování sazenic. Je to jednoduché. Vezměte kartony od vajec, do spodní části udělejte otvory. Kartony položte na záhonek, dejte do nich trochu zeminy a do ní zasaďte semínka. A máte hotovo. Navíc takto vyklíčené sazeničky můžete dát rovnou do půdy i s obalem. Je totiž rozložitelný. 

Jednoduché krmítko

Sice teď na jaře už to není zrovna aktuální, ale až budete tuto zimu přikrmovat ptáčky, vezměte si na pomoc karton od vajec. Z něj se totiž dá vyrobit jednoduché krmítko. Do důlků, kde dřív byla vejce, dejte krmení a karton pak postavte na parapet či jej zavěste na strom. Pokud nemáte ptačí zob, lze použít lojové koule či jiný pamlsek, který mají ptáci rádi. Jak vidíte, kartony od vajec mají opravdu nepřeberné množství využití. Známe i další způsoby, kde ještě mohou posloužit. Třeba si z nich vyrobit originální doplňky do bytu. Víc na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod