Nenechte mšice zničit vaši úrodu. Zbavit se jich lze i bez zbytečné chemie

 Zahrada 
17. května 2020 09:06 / Eva Vogelová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Mšice se rozmnožují velmi rychle  Depositphotos
Mšice se řadí mezi nejběžnější škůdce. Napadají různé druhy rostlin a nelze se jich jednoduše zbavit. Rychle se rozmnožují. Najdete je na zahradě, na balkoně i uvnitř bytu. Jednoduše všude tam, kde máte rostliny. Zjistěte, jak se jich zbavit bez zbytečné chemie.

Mšice napadají nejen kvetoucí rostliny, ale i zeleninu, stromy a keře. Pokud s nimi nezačnete bojovat zavčas, mohou způsobit nenapravitelné škody. Některé rostliny kvůli nim mohou i uhynout. Pokud máte velkou zahradu či balkon, musíte na ně využít velké množství postřiků, které stojí majlant. Vyzkoušejte raději osvědčené babské rady, které fungují.

Rebarbora

Pokud si na zahradě pěstujete rebarboru, máte vyhráno. Můžete si z ní totiž vytvořit postřik, který účinkuje nejen na mšice, ale i na další druhy škůdců. Budete k tomu potřebovat zhruba jeden kilogram silných starých řapíků.

Nakrájejte je na menší kusy a vhoďte do většího hrnce. Do něj nalijte zhruba čtyři litry vody a svařte ji. Vroucí vodu nechte odstát a zchladnout. Nalijte ji do rozprašovače a pravidelně s ním stříkejte rostliny, které napadly mšice.

Tekuté mýdlo

Postřik na mšice můžete vyrobit z bio tekutého mýdla či klasického tekutého mýdla a vody. Při pravidelném stříkání rostlin mšice za pár dní uhynou. Nachystejte si větší nádobu. Přidejte do ní pět polévkových lžic tekutého mýdla. Nakonec ho zalijte zhruba třemi a půl litry vlažné vody.

Směs důkladně promíchejte a část nalijte do rozprašovače. Vznikne vám velké množství postřiku, který se vám bude hodit, pokud vlastníte hodně rostlin. Mšice rozhodně stříkáním nešetřete. Provádějte to alespoň dvakrát denně.

Olej

Olej je účinný prostředek proti zákeřným mšicím. Zalepí jim dýchací otvory a po chvíli uhynou. Výhodou oleje je, že s ním můžete postříkat i zeleninu, kterou hodláte jíst. Nachystejte si nádobu, do které nalijte dva decilitry oleje. Následně do ní přidejte dva litry vody.

Roztok promíchejte a přelijte do rozprašovače. Kromě stonků nezapomeňte důkladně postříkat i vrchní a spodní část všech listů. Nevynechávejte ani místa, kde mšice pouhým okem nevidíte. Opakujte zhruba dvakrát denně do té doby, dokud všechny mšice neuhynou. Přečtěte si o tom, jak si vyrobit přírodní hnojivo, po kterém vám bude zelenina rychleji růst a plodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum