Listokaz zahradní. Brouk, který škodí hned dvakrát, vám dokáže zničit celou úrodu

 Zahrada 
21. června 2020 09:23 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Vypadá sice neškodně, ale jinak je to pěkný prevít Depositphotos
Okousané listy, poupata i květy rostlin, keřů a stromů. Právě to může být dílo listokazu zahradního. Tento brouk vám dokáže zničit celou úrodu.

Listokaz je postrachem nejednoho zahrádkáře. Tohoto hnědozeleného brouka si lidé poměrně často dokáží splést s chroustem. Není divu, chroust je totiž jeho blízký příbuzný. Listokaz je ale výrazně menší. Jako všichni chrousti i listokaz má tendenci se přemnožovat, a to až do doby, než se ho najednou na zahradě objeví stovky. Jak na něj?

Nevítaný host 

Komu nevadí brouci, bude se jim listokaz určitě líbit. Jde o poměrně malého tvora, který je velký 8–12 mm, s kovově zeleným štítkem a hnědočervenými krovkami. Velkou radost z něj však nemají zahrádkáři. Škodí však nejenom dospělý jedinec, ale také jeho larvy. 

Škodí dvakrát

Dospělý brouk si pochutnává na listech, květech a pupenech ostružin, růží, jabloní, třešní, hrušní a dalších stromů, keřů a rostlin. Vykusuje listy i plody. Během léta pak samička naklade do země vajíčka. Larvy, které se vylíhnou, milují kořínky rostlinek. Bohužel, mohou způsobit až úhyn celé rostliny. Pokud je zima teplá, ponravy v ní přezimují, na jaře se zakuklí a z kukly vyleze hotový brouk. A tak to jde pořád dokola.

Na brouky ručně

Pokud není přemnožení listokaze značné, jeho řady plení spolehlivě ptáci a není nutný jiný razantnější zásah. Pokud se listokaz přemnoží, můžete na něj zkusit nasadit parazitická háďátka. Háďátka se nasazují na jaře, je nutná teplota půdy alespoň 12 °C. Pro rostliny a živočichy jsou háďátka absolutně neškodná. Co se týče chemických zásahů, poměrně účinné je draselné hnojivo s hořčíkem a dusíkaté amonné vápno. V případě dospělců je to horší. Dají se použít insekticidy, které je však pouze odpudí, ale nezahubí. Jedinou účinnou zbraní je ruční sběr brouků. Zkusit můžete také ocet, který dokáže odpudit většinu škůdců. Kde všude vám ještě tato tekutina bude v zahradě nápomocna, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod