Sázení stromků nejen na jaře či na podzim. Jak na to i v průběhu roku

 Zahrada 
06. května 2021 19:45 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stromy lze sázet celoročně Pixabay
Možná také podléháte pocitu, že stromky se mohou sázet jen na jaře nebo na podzim. Pokud ano, určitě si přečtěte náš článek.

Možná i vy si myslíte, že právě v této době vypršel termín pro jarní výsadbu stromků a další práci musíte zvládnout až na podzim. Platí to, ale jen částečně.

Prostokořenné stromy

Pokud jste uvažovali o sázení prostokořenných stromků, pak je nyní opravdu poslední chvíle. Důvod je jednoduchý. Tyto stromy mají značně omezený kořenový systém. Aby se ujaly a začaly si budovat kořenový systém, potřebují určitý čas, vhodnou teplotu a vyšší vlhkost. Stromky sázené na jaře vyžadují dobrou přípravu jámy, dostatek vláhy a případné přihnojení. Sázíte-li na místě, kde nejste pravidelně přítomni, například na chalupě, může být potíž i v nedostatečné zálivce. Také je u těchto stromků menší jistota, že se pěstování podaří. Ale vůbec to neznamená, že byste museli své snahy o sázení stromků vzdávat. Jen musíte zvolit jiný způsob. Počítat s tím, že si trochu připlatíte, ale na druhou stranu si značně zjednodušíte život.

Výsadba kontejnerových stromků

Skvělým řešením pro celoroční sázení jsou stromky z kontejneru. Jejich obrovskou výhodou je plně vyvinutý kořenový systém. Nemusíte hloubit velkou jámu, netřeba mít nějaké speciální hnojivo a také nemusíte stromek usilovně zalévat jako když jej pěstujete bez kořenového systému. Můžete také sázet kdykoliv během roku, což je další obrovská výhoda. Jestliže si nyní koupíte už nakvetené stromky, dočkáte se v létě nebo na podzim první úrody. Jedinou nevýhodou je o něco vyšší cena, ale výhody i tak zřetelně převažují.

Další informace

Uvedené rozdělení platí pochopitelně nejen pro stromky, ale také pro keře. Jestliže tedy chcete řešit svou zahradu, nemusíte čekat jen na podzim nebo jaro, ale můžete se pustit do akce kdykoliv. Někdy je dokonce možnost nechat si zasadit i vzrostlý strom značnou výhodou, protože nemusíte čekat na to, až vše vyroste z malého proutku.

V každém případě je dobré na dno vykopané jámy pro sázení dát jako hnojivo kvalitní kompost a na něj substrát. O vytvoření kompostu si můžete přečíst zde. Obvykle se hodí zatlouct i opěrnou tyč. U prostokořenné výsadby je jáma ale mnohem větší a musíte při dosypávání zeminy stromkem či keříkem opatrně třást, abychom zajistili, že se přisypávaný substrát dostane do všech míst. Obvykle také proléváme jámu vodou ještě před sázením. U kontejnerové výsadby uděláme jen o něco větší jámu, než je kontejner, podložíme stejně jako prostokořennou výsadbu, položíme strom či keř a dosypeme substrátem. Opatrně zašlapeme. Zalijeme. O zbytek už se postará příroda sama.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve