Uskladněte si nové brambory tak, aby vám vydržely do jara

 Zahrada 
23. srpna 2020 08:31 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V obchodě ušetříte nemalé peníze Depositphotos
Není snad jediný zahrádkář, který by na svých záhonech nepěstoval brambory. Vzhledem k cenám v obchodech není divu, že se do jejich sázení pouští stále více lidí. A pokud se navíc úroda opravdu vydaří, je radost dvojnásobná. Pak ovšem vyvstává otázka, jak výpěstky správně uchovat, aby sloužily ideálně do příští sezony.

Pojďte se s námi podívat, jaké kroky byste měli s vykopanými bramborami udělat, aby vám v dobré kondici vydržely co nejdéle.

Jen suché a nepoškozené

Ještě než začnete brambory uskladňovat, musíte je správně nachystat. Je třeba vybrat jen ty plody, které jsou suché, nemají na povrchu poškozenou slupku, ani na nich není viditelné poškození z dřívějška, například z okopávání.

Toto vše lze udělat již při sklizni, kdy zkušení pěstitelé brambory rovnou třídí. Pokud přitom narazíte na nahnilé kusy, v žádném případě je nepoužívejte ani k okamžité spotřebě. Využít můžete maximálně ty, které se vám při vyrývání z kopců podařilo přepůlit nebo naseknout. A pokud chcete v příští sezoně poranění brambor při sklizni předejít, používejte rycí vidle. Stejná technologie se vyplatí také například u kořenové zeleniny.

Nechejte je vyzrát

Aktuální poměrně suché počasí je ideální pro bramborovou sklizeň. Ihned po ní je třeba brambory nechat vydýchat, aby se z nich částečně odpařila vlhkost. Přetříděné kousky proto uložte na suché a dobře větratelné místo, ideálně do tmy, kde se pohybují teploty mezi 14 až 16 stupni Celsia. Hlízy na sobě nechejte pouze ve slabých vrstvách, vyzrávat by měly maximálně dva až tři týdny. O úspěšnosti tohoto procesu bude svědčit fakt, že se na nich vytvoří silnější slupka.

Bedýnky jsou praktičtější

Máte-li za sebou tuto fázi, pak můžete brambory připravit k uskladnění. Zahrádkáři k tomu volí buď napytlování, anebo jejich uložení do řádně vymytých bedýnek. Obojí je možné, avšak přepravky dávají větší šanci na to, že hlízy vydrží déle čerstvé a nebudou se tak rychle kazit. Navíc se vám budou brambory lépe kontrolovat, zda některé nezačínají hnít.

Zamezte průniku světla

Opět pro brambory najděte tmavé prostory, ve kterých budete nejen moci dobře větrat, ale také je v nich chladno. Pokud bude na brambory dopadat světlo, začnou zelenat, což je známkou tvorby takzvaného solaninu. Tato látka je jedovatá a u řady lidí vyvolává nepříjemné zažívací obtíže. Pokud náhodou nemáte k dispozici chladnou místnost, kde teploty nepřekračují 7 stupňů Celsia, dbejte alespoň na pravidelné a dostatečné větrání.

V mrazech pomůže netkaná textilie

Bramborám nesvědčí ani opačný extrém, a to příliš nízké teploty klesající k nule. Dostane-li se vzduch pod tuto hodnotu, hlízy namrzají a sládnou. Buďte tedy na pozoru, až se začne blížit zima. Pokud u vás namrzání hrozí, přikryjte přepravky s bramborami netkanou textilií. Jestliže dodržíte všechna uvedená pravidla, vydrží vám brambory klidně až do následujícího jara. Čtěte také: Právě dozrává rybíz. Tipy, jak letošní úrodu zužitkovat a nachystat si vitaminy i na zimu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod