Vypěstujte si minikiwi. Exotické ovoce zraje i v našem podnebí a poteší vás hromadou sladkých plodů

 Zahrada 
17. srpna 2020 08:07 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Minikiwi obsahuje velké množství vitaminu C Depositphotos
Chutná vám kiwi? Přemýšleli jste někdy nad tím, že si ho vypěstujete na své zahradě? Klasické kiwi se v našich přírodních podmínkách pěstovat nedá, protože by uhynulo v mrazech. Existuje však minikiwi, které růst a plodit v našem prostředí zvládne. Zjistěte, jak ho vypěstovat.

Na zahradě si můžete vypěstovat chutné mikiwi, které je mrazuvzdorné. Mělo by přežít i v minus třiceti stupních Celsia. Navíc jde o velmi zdravé exotické ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C, rozpustné vlákniny a draslíku. Napomáhá snížit krevní tlak, upravit hladinu cholesterolu a posílit imunitní systém.

Kam minikiwi umístit?

Minikiwi musíte umístit na vhodné stanoviště, aby se mu tam dařilo. Zasaďte ho do polostínu. Neublíží mu však ani slunné místo. Jde o plazivou rostlinku, která roste poměrně rychle. Potřebuje kvalitní oporu. Nejlépe byste měli sehnat vysokou konstrukci či pergolu. Minikiwi může mít oporu i ve vysokém plotu.

Jak minikiwi zasadit?

Půda, do které budete minikiwi sázet, by měla být dobře propustná. V jílovité nepropustné půdě by zahynulo. Rostlinu zasadíte tak, že nejprve vykopete jámu hlubokou zhruba sedmdesát centimetrů. Nasypejte do ní kvalitní kompost a rašelinu, aby se snížila kyselost půdy. Následně do jámy posaďte minikiwi a kompletně ho zahrabejte. Sazenice se sází na jaře, ale pokud je máte v kontejnerech, můžete i teď. Minikiwi lze sázet až do podzimu.

Obstarejte si mulčovací kůru

Minikiwi ochráníte pomocí mulčovací kůry, kterou nahrňte přímo k rostlině. Zabráníte tím vysychání půdy. Minikiwi má totiž rádo dostatečnou vláhu, ale neměli byste ho přelít. Vlhkost mu uchováte právě díky mulčovací kůře. Minikiwi má poměrně slabé kořeny, takže ho nikdy neobrývejte, jinak byste mohli rostlinu poškodit. 

Minikiwi dozrává na podzim

Minikiwi zpravidla dozrává na podzim, takže letos už mít úrodu patrně nebudete. Budete si muset počkat na další rok. Minikiwi musíte nechat opravdu dozrát, jinak vám nebude chutnat. Nezralé ovoce má hořkou chuť.

Nemusíte se bát, že by plody nějak ohrozil mráz. Pokud po slunečných dnech začne být v noci zima, ovoci to prospěje. Díky tomu se zlepší jejich chuť, protože se zvýší koncentrace cukrů. Dále čtěte: Za praskání rajčat může jedna příčina, které můžete předejít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve