Březen v zahradě. Čas na výsev zeleniny, bylinek a sadbu keřů

 Zahrada 
09. března 2021 12:23 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čím dřív letničky vysadíte, tím dřív vás zaplaví květy Depositphotos
Meteorologické jaro, které nastává 1. března, brzy vystřídá to astronomické startující letos již 20. března. Zima sice ještě může vystrčit drápky, ale už nijak výrazně. Nastává čas překontrolovat zahradní vybavení, zásoby semínek, promyslet si, co budete letos pěstovat a případně jaké nové keře zasadíte.

Zahradničení je jednou z mála venkovních aktivit, kterou můžeme v současné beztrestně provozovat. Pokud tedy máte svých pár záhonů, pojďte se do toho pustit.

​Výsadba bobulových keřů

Jste-li milovníci ovocných keřů, a máte-li letos v plánu vysadit nové, je pro vás ten správný čas. A to zejména tehdy, pokud chcete pěstovat angrešt, rybíz či stále populárnější jostu. U angreštu nezapomeňte, že je třeba jeho kmínek připevnit k tenkému krátkému kůlu, aby měl dostatečnou stabilitu. Výše zmíněné druhy jsou doslova nadupané prospěšnými látkami a netřeba připomínat, že jsou skvělé na zavařování nebo výrobu džemů.

​Ochrana a výživa keřů

Zároveň také nezapomeňte překontrolovat ty dřeviny, které již máte na zahradě a mají za sebou zimu. Odstraňte z nich nemocné či jinak poškozené pupeny a mírně keře prostříhejte. Zejména u angreštu je třeba fungicidní ošetření, aby byl ochráněn před nemocí zvanou padlí angreštové. Máte-li k dispozici kompost, dopřejte těmto keřům, stejně jako ovocným stromkům, toto ideální přírodní hnojivo.

Nezapomeňte ani na důležitou předjarní péči o ovocné stromy, které na zahradě máte. Potřebují totiž ošetřit a postříkat správným přípravkem, aby nebyla ohrožena budoucí úroda. Velmi náchylné k nemocem jsou například broskvoně. Přečtěte si, jak eliminovat vznik kadeřavosti broskvoní.

Zelenina a bylinky

Nastává také čas vsadit do zkypřené a následně slehlé půdy kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel či pastinák. A určitě se nemusíte bát vysít také salát, zejména ledový a hlávkový, ředkvičky, jarní česnek, cibuli, špenát či rané brambory. Do studeného pařeniště můžete vysít pórek. Nic nepokazíte ani ve chvíli, kdy začnete s výsevem bylinek, jako je bazalka, meduňka nebo třeba libeček. Vždy ale myslete na to, že pokud bývá ještě v noci a nad ránem chladněji, je dobré záhony chránit netkanou textilií. 

V březnu je však třeba také dosklízet, a to zeleninu, kterou jste pěstovali pod sněhem a zůstala vám ještě na záhonech. Nejčastěji se jedná o růžičkovou kapustu, kadeřávek nebo pórek.

Okrasné dřeviny a rostliny

Zkontrolujte stav okrasných dřevin a odstraňte poškozené či uschlé větve. Pusťte se do sestřihu okrasných trav a odstraňte suché listy kapradin. Do kvalitního substrátu vysejte letničky, které mají delší vegetační dobu. Jde zejména o astry, afrikány, lobelky, slaměnky nebo hvozdíky. Ty, které klíčí na světle, překryjte bílou textilií. Použít můžete i tmavou, ale jen pro noční překrytí. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve