Jak pečovat o trávník v horkých letních dnech, aby byl stále zelený a hustý

 Zahrada 
20. srpna 2020 11:16 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nemusí vám usychat, pokud se o něj budete dobře starat Depositphotos
V letních dnech často trávník vysychá, ztrácí svoji hustotu a krásně zelenou barvu. Na uschlý pažit se nedívá dobře. Pokud chcete, aby byl krásný, musíte se o něj dobře postarat. Zjistěte, jak pečovat o svůj trávník, aby vám ho slunce neničilo.

Trávník potřebuje v létě speciální péči, aby neusychal. Správné zavlažování je cesta k úspěchu. Někteří jej zalévají ve špatnou denní dobu, jiní ho zase zalévají moc či málo. Pokud chcete mít krásně zelený a hustý trávník, musíte vědět, jak se o něj postarat.

Sekání trávy v letním počasí má svá pravidla

Málokdo by řekl, že sekání trávy může mít na její usychání nějaký vliv. V letních měsících byste si měli dát pozor na výšku sečení. Tráva po posečení by měla dosahovat výšky zhruba čtyři centimetry, což je více než v jiném ročním období. Díky tomu, že váš trávník bude delší, jeho stébla si dokáží udržet více vláhy.

Trávník však budete muset sekat častěji, protože naroste po kratší chvíli. Trávník rozhodně nesekejte okolo poledne, kdy slunce nejvíc pálí. Buď trávu sekejte ve večerních hodinách, nebo si počkejte na chladnější dny, jinak byste ho tím mohli oslabit. 

Bez zálivky se trávník v létě neobejde

V létě je pro trávník zálivka velmi důležitá. Tráva bere vláhu nejen z povrchu půdy, ale hlavně z její hloubky. Vaším úkolem tedy je, abyste dostali vodu do větší hloubky. Podaří se vám to jedině tak, že nebudete zalévat trávu často, ale zato velmi vydatně. Malá zálivka trávníku neprospěje, protože voda se z povrchu půdy rychle vypaří a trávník nebude mít odkud vláhu brát.

Rozhodně trávník nezalévejte přes poledne, jinak ho spálíte. Zálivku provádějte spíše v ranních hodinách, aby se do odpoledne dobře vsákla. Pokud máte velkou plochu trávy, neplýtvejte pitnou vodou. Využijte dešťovku, kterou můžete nachytat do barelů, anebo si pořiďte podzemní zásobní nádrže.

Mulč udrží vláhu

Posekanou trávu můžete rozdrtit pomocí speciálního nože rotační sekačky. Tráva by měla být opravdu jemná. Rovnoměrně ji rozhrňte po celé ploše trávníku. Posekaná tráva vytvoří ochrannou vrstvu a trávník už se nebude tolik vysušovat. Nanesená tráva se rozloží a funguje jako hnojivo, takže dodá trávníku potřebné živiny. Přečtěte si o tom, proč se posekané trávy nezbavovat. Prospěch z ní totiž bude mít celá zahrada.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod