Pozor na jedovaté cukety. Co by vás mělo varovat
Cukety obsahují hodně vody, ale vedle toho v ní najdete mnoho dalších důležitých látek. Samozřejmostí je vitamin C, ale také B a E. Najdete v ní betakaroteny, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, měď i zinek. Kromě těchto benefitů má však jednu obrovskou nevýhodu. Pokud si špatně vyberete plod, můžete se jím i otrávit. Jak je poznat?
Jedovatý kukurbitacin
Jed, který se může objevit nejenom v cuketách, ale i dalších tykvovitých plodech, se nazývá kukurbitacin. Tato látka patří mezi hořčiny, která dráždí sliznice trávicího ústrojí a podle množství v těle způsobuje nevolnost a průjem. V nejhorším případě ale organismus zcela přemůže. Tyto případy jsou naštěstí zcela výjimečné. Bohužel, jed se neodstraní ani tepelnou úpravou.
Hořkost na prvním místě
Právě hořkost kukurbitacinu je to první, co by vás mělo varovat, že vaše zelenina není zcela v pořádku. Čím je hořkost cukety vyšší, tím je jedu více. Proto byste neměli konzumovat hořké nejenom cukety, ale ani okurky, dýně, tykve a dokonce i melouny. Největší riziko hrozí právě u doma pěstovaných cuket.
Vlastnoručně vypěstovaný jed
I když v našich podmínkách se kukurbitacin prakticky nevyskytuje, jeho tvorbu podporuje horko, sucho, ale také škůdci nebo neodborné pěstování. Nebezpečí vzniku této jedovaté hořčiny se zvyšuje také na záhonech, kde se plodnice cuket nachází v sousedství okrasných tykví, které se vzájemným opilováním zkříží a jedovatý plod je na světě.
Sbírejte mladé plody
Jistota, jak se vyhnout jedovatým plodům, je sbírat je ještě v mladém stavu. To se týká nejenom okurek, ale především cuket nebo dýní. Jejich následné skladování není až tak náročné. Tipy, co dělat s nadúrodou cuket, jsme psali zde. Stejně tak pečlivě vybírejte semena na zahradu od ověřených pěstitelů, či je kupujte přímo v zahradnických potřebách. Plody s nahořkou chutí ihned vyhoďte a dál je nepěstujte.