Září neznamená konec práce na zahradě. Připravte se na další rok i na zimní sklizeň

 Zahrada 
11. září 2020 10:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V září je optimální doba také pro zasazení narcisů Pixabay
S příchodem podzimu nečeká vaši zahrádku pouze příprava na zimu. Kromě sklízení posledního ovoce se v září můžete pustit i do další výsadby.

Půda v září je od léta ještě teplá a navíc dostatečně vlhká, což představuje ideální podmínky pro výsadbu trvalých rostlin. Navíc je třeba zamyslet se nad tím, co chcete sklízet na jaře.

Zimní úroda

Pokud chcete, můžete využít podzimního počasí, které je dosti podobné tomu jarnímu a poskytuje i podobné podmínky pro sázení, a zasadit zeleninu, kterou budete sklízet ještě před příchodem zimy. Vyrůst vám stihnou rané ředkvičky, zimní ředkvičky, kopr a dobrou volbou je také špenát.

Přes zimu se nemusíte vzdát ani čerstvých bylinek. Ty jen přesaďte do květináče a umístěte je někam dovnitř na světlé místo. Tímto způsobem zkuste ochránit hlavně citlivější bylinky, jako je například bazalka či oregano.

Příprava na jarní sklizeň

V září je také optimální doba na zasazení zeleniny, kterou budete chtít sklízet časně zjara. Zasadit si můžete například česnek, ozimou cibuli, ozimý salát či listovou petržel. Jelikož přes zimu je nebezpečí, že přijdou tuhé mrazy, které by naši úrodu mohly zničit, je třeba zasít vše hluboko, například česnek sázíme až osm centimetrů pod zem.

Okrasné květiny a dřeviny

V tomto období je také vhodná doba pro zasazení některých dvouletek a cibulovin. Stále ještě teplé půdy je dobré využít při výsadbě narcisů. S ostatními cibulovinami, jako jsou bledule, tulipány či kosatce, musíte ještě chvíli počkat, až zem vychladne. I v tomto případě je potřeba sázet cibulky hlouběji do země, při mělkém zasazení by totiž byly ohroženy výkyvy teplot a mrazem.

Dále můžete vysadit některé dvouletky, které do zimy zakoření a příští rok budou pokračovat v růstu. Bez problémů přečkají zimu také trvalky, s výjimkou například petúnií a fuchsií, které jsou na chladné teploty citlivé.

Optimální doba nastala také pro zasazení některých dřevin. Okrasné keře a stromy předpěstované v květináčích je možné zasadit kdykoli. Chladnější září je však přeci jenom vhodnější nežli parné léto. V případě prostokořenných sazenic je v září optimální doba na zasazení jehličnanů a stálezelených dřevin, které se tak stihnou do zimy lépe ujmout. Opadavé listnáče je lepší sázet až později, v říjnu či listopadu. O tom, jak v práci na zahradě pokračovat v únoru, se můžete dočíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod