Jak se postarat o bylinky během zimy. Dvouletky a trvalky vám mohou prospívat i další rok

 Zahrada 
04. září 2020 13:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejjednodušší metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky Depositphotos
Pěstujete na zahradě nebo na balkoně bylinky a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby vám vydržely? Jednoleté bylinky zimu nepřežijí, dvouletky a trvalky vám mohou prospívat i další rok, pokud jim vytvoříte vhodné podmínky.

Pokud se bylinek nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně před zimou postarat.

Jak zazimovat bylinky v květináči

Dvouletky i trvalky se rozdělují na byliny méně odolné a odolnější. K odolným patří: bazalka, aloisie, rozmarýn, citronová tráva. Tyto druhy bylinek přesaďte do květináče. V zimě musí mít dostatek světla, teplotu do 20 °C a přiměřenou zálivku. Zalévejte je přibližně jednou za týden. Ideální podmínky nabízí pro bylinky zimní zahrada s chladnější teplotou vzduchu. Pokud bydlíte v paneláku, můžete dát bylinky na parapet. Čím vyšší máte teplotu v bytě, tím důkladnější zálivku jim poskytněte.

Zazimování bylinek na zahradě

Většina zahradních bylinek snáší dobře i mrazivé počasí, proto můžou přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop. Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží vlhkost a ochrání kořenový systém před mrazy, a položte k nim větve z jehličnatých stromů. Pokud jsou byliny vzrostlé, zimu přežijí i bez takového ochrany.

Jak uchovat bylinky v lednici, jak je správně usušit

Čerstvé bylinky můžete zpracovat sušením, zmrazením, naložením do oleje či octa. Pro krátkodobé použití postačí, když je necháte ve sklenici s vodou, tak se uchovává pažitka nebo petržel. Nevydrží vám více jak 14 dní. Byliny si dlouho zachovávají svoji vůni a chuť. Pokud chcete, aby si ponechaly i barvu, musíte je prosolit. Připravte si čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek. Ponechejte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete. Nejjednodušší metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky v místnosti, kde máte světlo a teplo. Nesmí na ně svítit sluneční paprsky, protože bylinky by zežloutly a ztratily svoji chuť. Potom je můžete nasekat nebo rozmělnit v hmoždíři, získáte tak koření. Pokud nemáte čas, bylinky zabalte do papírového ubrousku a vložte do mikrovlnné trouby. Vytáhněte je po třech minutách. Dále čtěte: Třináct bylinek, které můžete pěstovat v květináči za oknem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod