Špendlíky jsou chutné a bohaté na vitaminy. Vhodné jsou na džem či pálenku a jejich pěstování není náročné

 Zahrada 
06. září 2020 11:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Špendlíky či mirabelky jsou hodně podobné myrobalánu Deposiphotos
Málo lidí dokáže špendlíky poznat. V Čechách je za něj často považovaný myrobalán, na Moravě mirabelka. Špendlík je strom podobající se švestce. Tvarově blízké vejčitým tvarem jsou i jejich plody, špendlíky jsou menší a mají žlutou barvu.

Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, dále na železo a minerální látky.

Jak je rozeznat

Tyto stromy byly dříve velmi rozšířené, ale v poslední době je můžete vidět jen málo. Pár starých špendlíků najdete ještě na Moravě. Pokud uvidíte u cesty strom podobný špendlíku, jedná se o myrobalán. Plody tohoto stromu, který nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají v polovině srpna a nejsou tak chutné. Barvu mají červenou, žlutou či nazelenalou. Ovoce zvané mirabelky je velmi chutné, drobné, ale je větší než plody myrobalánu, má zlatožlutou barvu a kulatý tvar. Slupku můžete jednoduše sloupnout. Mirabelka se vyskytuje v našich zahradách oproti špendlíku častěji, protože u nás namnožený kultivar nancyská je odolný vůči šarce.

Jak na pěstování špendlíků

Jeho pěstování by se nemělo lišit od pěstování švestky, jelikož špendlík patří do rodu slivoní. Jedná se o nenáročné stromy, kterým vyhovuje vlhká půda, teplé a světlé místo. Špendlíky nemají rády stín. Množit je můžete roubováním, anebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit. Špendlíky je dobré na podzim prořezat, řez se provádí pilou nebo nůžkami. Mladé výhonky zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Co s nimi?

Špendlíky mají jemnou vůni a nasládlou chuť. Můžete je přidat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je špendlíková marmeláda. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Ke kvašení se používá čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Pokud jste vše udělali správně, vznikne vám 50ti procentní pálenka. Dále čtěte: Jak vypálit výbornou slivovici. Na co si musíte dát pozor?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Čeští slavní herci, kteří odešli až příliš brzy. Ovládly je nezvladatelné touhy i rodinné prokletí

Styl

Nová studie prokázala, že neschopnost balancovat na jedné noze znamená riziko smrti do 10 let

Dům a zahrada

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí jako ochrana před škůdci a hnojivo

Zavřít reklamu