Údržba zahradního zavlažovacího systému před zimou a mrazy

 Zahrada 
28. září 2020 08:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Netřeba připomínat, co dokáže zamrzlý potrubní systém Depositphotos
Ještě nedávno jsme se slunili a ani se nenadějeme, bude tu zima. Jelikož nikdy nevíme, kdy začne mrznout, a protože už končí zavlažovací sezona trávníků, můžeme celý systém začít připravovat na bezpečné přezimování.

Mráz a rozpínání vody by mohly vést k nenávratnému poškození rozvodů a koncových rozprašovačů. Důležité je to každý rok, ale větší pečlivost je na místě, pokud máte kompresor a další součásti ještě v záruce. Při poškození mrazem byste o možnost opravy bez slitování přišli.

Všechna voda musí pryč

Spolehlivě se vám to podaří s kompresorem na stlačený vzduch, který z trubek či hadic vyfoukne prakticky všechnu vodu. Pamatujte, že kompresor musí mít dostatečný výkon odpovídající velikosti závlahového systému. Záleží na délce a průměru potrubí, převýšení zahrady, počtu a typu postřikovačů v jednotlivých větvích systému.

U středně velké zahrady se u kompresoru udává vhodný průtok vzduchu nejméně kolem 5 litrů/s a stolitrový vzdušník. Malé hobby nebo kufříkové kompresory tuto práci rozhodně nezastanou. Vhodný typ a velikost kompresoru výrobci závlahových systémů často uvádějí v přehledných tabulkách, stejně jako následný postup vytlačení zbytkové vody.

Hlavně nic neuspěchat

Pojďme si projít jednotlivé kroky. Nejprve zavřete přívod vody a zapněte závlahu, abyste vypustili zbytkový tlak. Poté na místo přívodu vody připojte kompresor. Jeho vzdušník natlakujte na 4-5 barů a spouštějte jednotlivé sekce od nejvzdálenější ke zdroji vody po nejbližší. Podle délky potrubí se odvíjí čas potřebný na profouknutí. Čtěte také: Zahrada potřebuje před zimou ještě spoustu práce.

Přepnout na další sekci můžete až ve chvíli, kdy z nejvzdálenějších postřikovačů bude voda jen prskat. Nakonec celý postup opakujte do té doby, než půjde z postřikovačů jen vzduch. To může v závislosti na velikosti závlahového systému trvat i několik hodin! Profoukněte i další připojené rozvody jako vodovodní zásuvky. Z potrubí se vám nikdy nepodaří dostat všechnu vodu, zamrznutí jejích zbytků ovšem není nijak nebezpečné.

Čistíme příslušenství

Doporučuje se také vyčistit vložku ve filtru, případné zaschlé nečistoty by se na jaře špatně odstraňovaly. Zkontrolujte a zazimujte také další části celé soustavy jako čerpadlo a tlakovou nádobu, ve kterých voda nikdy nesmí zamrznout, a také vodovodní sloupky a zahradní ventily. Právě kulové ventily jsou i při prvních mrazících hodně náchylné k poškození, stejně jako mosazná, nerezová a plastová zařízení nebo jejich části.

Nebojte se požádat o radu

Budete-li zazimovávat závlahový systém poprvé, doporučujeme povolat odborníky nebo známého se zkušenostmi, abyste nenapáchali více škody než užitku. Může se vám totiž klidně stát, že použijete natolik silný kompresor, že si doslova vystřelíte do vzduchu všechny rozstřikovače. A jestli o závlaze teprve uvažujete, myslete na odvodnění už při projektování systému, abyste si před každou zimou co nejvíce ulehčili práci. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47