Pokud se chystáte připravit výsadbu na příští rok, vyzkoušejte vychytávku s názvem jiffy

 Zahrada 
20. září 2020 08:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky rašelinovým tabletám budou rostliny silné a zdravé Depositphotos
Připravujete si výsadbu na příští rok? Pokud se vám u některých druhů nedaří jejich předpěstování, vyzkoušejte vychytávku s názvem jiffy.

I když se to na zahrádkách ještě zelená, už nyní je potřeba začít myslet na nadcházející sezonu. Z některých rostlin je potřeba udělat řízky, jiné je nutné předpěstovat. Existuje jedna vychytávka, díky níž vám tato pěstitelská práce půjde doslova od ruky.

Seznamte se s jiffy

Jiffy není žádné jméno, ale naopak vychytávka, kterou si zamiloval už nejeden zahrádkář. Jedná se o zakořeňovače vyrobené ze slisované rašeliny, čedičového nebo jiného vlákna. Vybírat můžete z různých velikostí i balení, navíc jsou oproti plastovým sadbovačům levnější a především ekologičtější.

Na řízky i semínka

Jiffy je pomůcka, která se hodí nejenom pro předpěstování, ale také pro zakořenění řízkovaných částí rostlin, například pelargonií. Jak na jejich řízkování jsme psali zde. V jiffech rostlinky velmi rychle zakoření a během růstu jsou dokonce eliminovány různé nemoci, například plíseň krčků rostlinek, což bývá poměrně častý problém při výsadbě řízků. Další nespornou výhodou těchto ekologických tablet je, že během přesazování nedochází k poškození kořenů. Rostlinu ze sadbovače při pikýrování na zahrádku sázíme i s květináčem, kde jím postupně prorostou kořeny a materiál se rozpustí v půdě.

Co lze v jiffy předpěstovat

  • zeleninu (brukvovité, plodová zelenina, bylinky)
  • zahradní květiny
  • balkonové rostliny (včetně řízků)
  • vodní rostliny
  • pokojové rostliny

Z tablety květináč 

Jak tedy připravit jiffy? Je to velice jednoduché. Požadovaný počet tablet rozprostřete do hlubší misky a zalijte vodou. Množství vody záleží na počtu tablet. Počítejte, že jeden jiff pojme zhruba 10 ml vody. Po zalití vodou tablety začnou bobtnat a po zhruba 5 minutách vypadají jako malé květináčky. Pak už stačí jenom zasít semínka nebo rostlinku a udržovat jiff pořád vlhký. Pokud některá z tablet nenasákla dostatek vody, stačí pouze dolít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008