Podpořte přírodní rovnováhu zahrady. Máme pro vás několik tipů, které vám výrazně ušetří práci

 Zahrada 
03. října 2020 13:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Listí dejte do kompostu Depositphotos
V zahradě může do jisté míry vládnout rovnováha i harmonie, která vám péči usnadní. Svou prací vytváříte na zahradě přirozený ekosystém, který jí svědčí.

Pokud máte zájem, aby se zahrada postarala sama o sebe, byla krásná, zdravá a produktivní, je třeba chovat v úctě každého živého tvora, snažit se nastolit tzv. biologickou rovnováhu.

Dřeviny ve vaší zahradě

Základem je dostatek dřevin na vaší zahradě, které dávají stín, úrodu a zlepšují klima. Dokonce i starý pařez obrostlý břečťanem poskytuje domov mnoha živočichům. Husté keře a živé ploty se vejdou do každé zahrady. Vysoké, statné stromy si může dovolit jen velká zahrada. Živé ploty, jak volně rostoucí, tak stříhané – i ty jsou útočištěm pro ptáky. Ideální jsou však pro ně husté trnité keře. Listí pod stromy nemusíte vždy hrabat, pohltit je mohou stínomilné trvalky, pro jejichž kořeny je spadlé listí důležitou výživou.

Domov pro živočichy

Opečovávaná zahrada poskytuje potravu obojživelníkům, plazům, motýlům a různým druhům ptáků. Ti vám pomáhají s údržbou zahrady a oživují ji. Budky pro ptáky, krmítka, napajedla, domky pro čmeláky a včelky samotářky, úkryty pro ježky, zídky pro ještěrky, jezírka pro žáby, přírodní koupací jezírka, květinová louka, všechny tyto prvky jsou nesmírně užitečné ve vaší zahradě. Pokud máte na zahradě květinovou louku, nechejte pruh neposečený. Suchá tráva je zimním útočištěm pro užitečný hmyz. S oblibou v ní zimují slunéčka i královny čmeláků.

Mulčování

Mulčování šetří zálivku a podporuje tvorbu humusu. Humus je zásadní pro úrodnost půdy a schopnost poutat vodu. V zimě chrání kořeny dřevin a trvalek. Vrstva mulče musí být kyprá, nepříliš silná, načechraná, aby propouštěla vzduch. Než se rozrostou keře a trvalky, je důležité půdu mezi nimi pokrýt rozložitelným kartonem a dát na něj štěpku, slámu, vrstvu kompostu. Existují i rozložitelné mulčovací textilie.

Na podzim založte kompost

Kompost a hnůj jsou pro půdu nejlepší potravou. Každý kousek hnojené půdy je zdravý, úrodný, kyprý a zadržuje vodu. Listí a organický materiál, který neponecháte na zahradě, patří na kompost. Podzim je k jeho založení ideální. V zimě kompost může sloužit jako úkryt pro ježky a užovky, které vám pomáhají lovem hrabošů. Dále čtěte: S podzimem práce na zahradě nekončí. Velmi důležitým krokem je správná likvidace listí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum