Lilie krásně ozdobí zahradu. Přišel čas na jejich zasazení

 Zahrada 
29. září 2020 12:37 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Lilie jsou schopné s trochou pomoci přežít i mrazy  Pixabay
Lilie jsou krásné květiny, těžko by je někdo mohl přehlédnout. Často je lidé kupují v květinářství svým blízkým. Můžete si je však i nasadit na svoji zahradu a kochat se jejich krásou. Cibulky se sázejí během září a října. Později by patrně zmrzly a nezakořenily. Nepropásněte čas jejich zasazení.

Lilie jsou vysoké, některé hybridy měří zhruba dva metry. Existuje několik různých barev květů, ze kterých si můžete vybrat. Některé květy jsou drobné, ale jiné mohou měřit v průměru dvacet až třicet centimetrů.  

Kam lilie umístit?

Liliím se daří velmi dobře na slunném stanovišti. Zle jim nebude ani v polostínu, ale do plného stínu je určitě nesázejte. Nedařilo by se jim dobře. Lilie jsou specifické tím, že jejich květy potřebují velké množství slunečních paprsků, ale jejich stonky preferují spíše stín. Tuto potíž můžete vyřešit poměrně snadno. Vedle lilií nasaďte menší květiny, které jejich stonek zastíní.

Jak lilie správné sázet?

Nejprve cibulky ošetřete fungicidinem, který by je měl ochránit před plísněmi. Lilie se sázejí několik centimetrů hluboko. Každá cibule potřebuje být vsazena do jiné hloubky. Změřte cibulku lilie a vynásobte ji třemi. Dostanete výsledný rozměr hloubky, do jaké lilie zasadit. Průměrné cibule je potřeba zasadit zhruba do hloubky dvaceti pěti centimetrů. Následně půdu zahrňte. Lilie potřebují propustnou a humózní půdu, aby mohly dýchat.

Jak lilie zalévat?

Po zasazení potřebují cibulky lilií dostatečnou zálivku. Více vody rostlinky vyžadují během května až srpna. Vodu byste měli lít pouze nad kořeny. Rozhodně nepolévejte květy a listy, protože by lilie vodu nemusely stihnout vstřebat a vznikla by na nich plíseň. Barevné květiny zbytečně nepřemokřujte, během nižších teplot příliš vody nebudou potřebovat.

Jak lilie hnojit?

Lilie potřebují ve vegetačním období hnojivo. Dodávejte jim ho zhruba jednou až dvakrát týdně spolu se zálivkou. Pro lilie je vhodné minerální hnojivo. Na jaře je můžete pohnojit kopřivovým odvarem, který nastartuje jejich růst. Pohnojit je můžete i banánovými slupkami, které jim dodají dostatečné množství draslíku.

Jak lilie může přežít zimu?

Lilie jsou schopné zimu přežít, ale musíte je na ni připravit. Dejte na ně silnou vrstvu vyzrálého kompostu. Měla by mít zhruba čtyři centimetry. Kromě toho, že je kompost ochrání před mrazy, dodá jim potřebné živiny ke zdravému růstu. Dále čtěte: Letošní úroda je pomalu u konce. Připravte své záhony na další rok.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008