Jaro je vhodnou dobou pro založení živého plotu. Vyberte dřevinu, která se na vaši zahradu nejlépe hodí

 Zahrada 
14. března 2021 10:41 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelená hradba pro vaše soukromí i potěchu oka Depositphotos
Zvažujete, že si na svou zahradu pořídíte živý plot? Ať už je důvodem pro vaše rozhodnutí ochrana soukromí, anebo snaha zkrášlit vaše království dalším živým prvkem, právě teď je ideální doba vaši myšlenku zrealizovat.

Začátek jara je totiž pro většinu rostlin vhodných pro živý plot ideální dobou k výsadbě.

Zvolte si správně

Než se pustíte do samotné výsadby, je třeba dobře zvolit dřevinu, která se na vaši zahradu hodí, ať už z hlediska klimatických podmínek, vhodnosti půdy nebo prostoru. Dále je třeba si ujasnit, zda budete chtít plot volně rostoucí, anebo se mu budete pravidelně věnovat a tvarovat ho střihem do konkrétního tvaru. Dřeviny volte také podle toho, do jaké výšky plot požadujete. Zatímco některé dorůstají nejvýše do jednoho metru, jiné mohou dosáhnout až do tří metrů.

Pokud se například rozhodnete pro volně rostoucí plot, který nebudete chtít dále upravovat, měli byste mu na pozemku vyčlenit dostatek prostoru, kde bude moci přirozeně růst. V takovém případě zvolte kvetoucí dřeviny se zajímavým olistěním, které nebudete muset předsazovat.

Kde kombinovat dřeviny

Oproti tomu tvarované živé ploty jsou vhodné zejména do menších zahrádek, kde není příliš mnoho místa a slouží spíše ke zútulnění prostředí. V těchto prostorách je vhodné kombinovat jehličnaté a listnaté dřeviny, protože jednodruhové působí příliš monotónně. Pokud zvolíte plot pouze z jehličnanů, předsaďte jej nižšími kvetoucími keři, případně trvalkami. Jehličnany a stálezelené dřeviny jsou vhodné na tu stranu, kterou potřebujete odhlučnit, naopak listnaté dřeviny umístěte na klidnější stranu zahrady.

Kdy založit živý plot

Pokud plánujete založit plot z jehličnanů a stálezelených dřevin, nastává právě ideální čas. Nejzazší možný termín je na začátku května, další šanci budete mít až na konci srpna. Jestli plánujete pořízení kontejnerových dřevin, můžete jejich výsadbu uskutečnit kdykoliv od začátku dubna do konce října. Živé ploty z opadavých prostokořenných dřevin je třeba vysazovat brzy na jaře před začátkem rašení. Čtěte také: Při zakládání trávníku se držte několika dobrých rad. Výsledek bude dokonalý.

Dřeviny vhodné do živých plotů

Z jehličnanů je vhodná do živých plotů jedle kavkazská, túje, jedlovec, zerav či smrk ztepilý. Naopak není vhodný smrk pichlavý a částečně také tis, a to kvůli jeho toxicitě. Nevolte jej proto do míst, kde jsou malé děti nebo zvířata. Z listnatých dřevin se do živých plotů doporučují habr, který se dá krásně tvarovat, buk, ptačí zob, bobkovišeň, zimostráz, dřišťál červenolistý, hlohyně či tavolník.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?