Pusťte se do revitalizace trávníku po zimě. Využít můžete i krtince

 Zahrada 
13. března 2021 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zelený koberec je pro mnohé výkladní skříní zahrady Pixabay
Zima pomalu předává vládu jaru. Noční teploty ještě mohou padat pod bod mrazu, přes den už to ale vypadá nadějně. Alespoň co se týká prací na zahradě. Také trávník už můžete začít připravovat na novou sezonu, avšak pozor, abyste mu spíše neublížili.

Letošní zima byla poměrně mokrá, sníh v nižších oblastech hodně rychle roztál a půda jej nestíhá vstřebávat. To, společně s nočními mrazíky a vaší aktivitou, může ještě trávník poškodit.

Mokrý trávník je zranitelný

Když odpoledne necháte po trávníku proběhnout děti, nic se mu nestane, ale kdybyste na něj chtěli třeba s plnými kolečky, počítejte, že v podmáčené půdě mohou zůstat koleje, a nejspíše i vaše stopy. Po nočních mrazících zase hrozí, že polámete křehká probouzející se stébla a rostliny mohou začít odumírat. To by se na jaře projevilo suchými místy.

Do celkové údržby po zimě se pusťte teprve, až trávník vstřebá všechen roztátý sníh. Začít můžete tím, že posbíráte větve a shrabete plsť, která brání trávníku dýchat a zadržuje vodu na povrchu, což by mohlo vést ke vzniku plísní či jiných onemocnění.

Opatrně s hnojením

Nebojte se prvního opatrného přihnojování, aby měla tráva po zimě z čeho brát živiny. Ovšem pozor na volbu hnojiva. Na klasické trávníkové hnojivo prozatím zapomeňte, to vytáhněte nejdříve v dubnu, ale přírodní stimulant zelenému koberci dopřát můžete. Rozházejte po celé ploše prosetý kompost a urovnejte hráběmi. S množstvím to nemusíte přehánět. Pokud máte kompost ve větší vrstvě, můžete ho přeházet a tím provzdušnit.

Jak využít krtince

Krtince bere většina z nás jako malou pohromu. Samozřejmě, protože krtince především na okrasném trávníku nejsou vítané. Ovšem hlína z krtinců je skvěle využitelná, jelikož je lehká, provzdušněná a hodí se na předpěstování zeleniny ze semínek. Zde se dočtete, že k tomu můžete využít i plata od vajec či kelímky od jogurtů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47