Pokud jste v loňském roce zazimovali muškáty, přišel čas je znovu probudit k životu

 Zahrada 
13. března 2021 15:50 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Probuďte pelargonie ze zimního spánku  Depositphotos
Pelargonie krásně ozdobí okna, terasy i balkony. Bohatě kvetou od jara až do podzimu. Po konci sezony nemusí skončit v popelnici, protože se dají zazimovat. Pokud jste je v loňském roce uschovali, přišel čas, abyste je znovu přivedli k životu. Jak pelargonie připravit na další sezonu?

Možná se vám zazimování moc nepovedlo a květiny vypadají slabě. Neházejte ještě flintu do žita, protože s trochou péče můžete pelargonie opět vzkřísit, jsou totiž velmi odolné. Byla by škoda, kdybyste se o to alespoň nepokusili. Pokud budete postupovat správně, s velkou pravděpodobností se už na jaře dočkáte velké záplavy květů.

Pelargonie nejprve vyklopte z původních truhlíků

Veškeré muškáty musíte z truhlíků vyklopit, budou potřebovat nový substrát. Ten starý z nich důkladně oberte a k ničemu už ho nepoužívejte. Pelargonie přesaďte do trochu větších nádob, ale pokud květináče nemáte, není to bezpodmínečně nutné. Pokud použijete původní truhlíky, musíte je řádně vyčistit. Vymyjte nádoby vodou a propláchněte dezinfekčním prostředkem.

Pelargonie radikálně zkraťte a přesaďte

Pelargoniím se na jaře bude dařit jen za předpokladu, že je všechny radikálně zkrátíte. Vyberte ty nejsilnější výhonky a během stříhání je příliš nešetřete. Použijte na ně ostré nůžky. U nadzemních částí zanechte pouze tři až pět kolének. Poté se zaměřte na kořeny, které zkraťte zhruba na čtyři centimetry.

Nebojte se radikálního stříhání, rostlinám tím pomůžete. Rychleji se vzpamatují ze zimního spánku. Následně můžete přejít k přesazování. Na dno truhlíku nasypejte menší vrstvu drenáže. Poté si připravte speciální substrát pro pelargonie. Rostlinky zasaďte a nakonec jim dopřejte vydatnou zálivku. Nezapomeňte je zhruba jednou za deset dní hnojit.

Pelargonie umístěte na slunné stanoviště

Najděte pro muškáty vhodné stanoviště. Zbožňují světlo a sluneční paprsky. Ven je však můžete vytáhnout tehdy, až teploty stoupnou zhruba nad patnáct stupňů Celsia. V březnu nechte pelargonie raději ještě za oknem, mohly by je totiž ohrozit jarní mrazíky. Dále čtěte: V březnu je nejvyšší čas začít opět s prací na zahradě. Zjistěte, jaké úkony byste neměli zanedbat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47