Bylinky tradiční i méně známé. Co si letos vysadit pro zdraví a pohodu

 Zahrada 
21. března 2021 07:52 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V každé zahrádce by se mělo najít místo pro léčivky Depositphotos
Příroda nám nadělila bezpočet rostlin, jež jsou pro naše zdraví velmi užitečné. Jak pro léčení, tak i prevenci. A v neposlední řadě jsou čaje z nich většinou také chutné. Až se letos pustíte do sázení, nezapomeňte na bylinky z našeho výčtu, abyste měli na příští chladné měsíce vlastní zásoby.

Pokud si bylinky sami vypěstujete, budete mít jistotu jejich původu, záruku čerstvosti a že nejsou chemicky ošetřené.

Oáza vůní a pohody

Zahrádkáři i vyznavači alternativních přírodních zdrojů se shodují v tom, že často neexistuje lepší lék než čaj z čerstvých bylinek. A je přitom jedno, jestli potřebujete snadněji usínat, dobíjet energii nebo léčit různé neduhy. Navíc bylinková zahrádka vytvoří na vaší zahradě příjemné a voňavé místo, na které budete rádi chodit relaxovat.

Plánujete-li bylinky vysadit, myslete na to, že velké množství bylin uvítá dostatek slunečního svitu, a tudíž by tento záhon měl směřovat spíše na jih. Jsou však i takové, které mají rády polostín a více vláhy, na což byste měli při jejich vysazování myslet.

Pro klidné zažívání

Základní léčivkou, která by neměla chybět v žádné zahradě, je máta peprná. Pokud ji už nyní v zahradě máte, jistě potvrdíte, že se z ní časem stane prakticky plevel. Přesto na ni nedají hospodyňky dopustit, protože je často první pomocí při zažívacích a trávicích potížích a dokáže ulevit, pokud sníme něco těžkého. Skvěle pomáhá při nachlazení, a to jak při pití mátového čaje, tak při inhalacích jeho aromatických výparů. Své uplatnění najde máta také v kuchyni.

Proti stresu a na dobrý spánek

Máte-li stresující zaměstnání, často řešíte nepříjemné situace nebo máte potíže s usínáním, určitě si do zahrady vysaďte meduňku. Mimo to, že její pravidelné pití snižuje stres a uklidňuje mysl, pomáhá také při boji s virovým onemocněním a usnadňuje zažívání. Čtěte také: Bylinková spirála ozvláštní zahradu. Postavit ji můžete ze starých cihel i kamení.

Co dalšího by nemělo chybět

Ruku v ruce s touto léčivkou byste mohli do záhonu vysadit také levanduli. Ta pomáhá nejen při nespavosti, ale také při migrénách, nervových slabostech či psychických kolapsech. Se zažívacími potížemi a nevolností vám pak skvěle pomůže citronová verbena. Proti nadýmání, kojeneckým kolikám či pocuchaným nervům zase úspěšně bojuje fenykl. Zapomenout byste neměli ani na heřmánek či měsíček.

Bonusová bylina

Na závěr vás seznámíme s takzvanou kozí nohou. Její pravé jméno je bršlice. Je velmi bohatá na vitamin C, ale kromě toho obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou karotenoidy, železo a mangan, které pomáhají rozpouštět soli v těle. To je užitečné nejen při léčení dny nebo revmatismu, ale také při rozpouštění a vylučování solí z ledvin. Mladé světlezelené listy jsou velmi chutné a připomínají tak trochu karotku. Hodí se tedy do salátů, jako nať do polévek či na chleba.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008