Máte v jezírku zelenou vodu? Víme, jak se jí zbavit

 Zahrada 
26. července 2018 16:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zelená voda umí potrápit nejednoho majitele Internet
Máte na své zahradě jezírko, ale najednou se vám v něm objevila zelená voda? Důvodů může být hned několik. Voda v jezírku je na rozdíl od té v bazénu živá. Často v něm jsou nasazené vodní rostliny, případně v něm plavou rybky.

Proto do ní nelze lít chemii jen tak bez rozmyšlení, protože tímto krokem byste mohli svému jezírku jenom ublížit. Je proto nutné najít v první řadě příčinu.

Silné čerpadlo

Pokud máte jezírko vybaveno čerpadlem a filtrací, může být důvodem zezelenání vody přílišné znečištění filtru, a nebo slabý výkon čerpadla. Takže v první řadě zkontrolujte obě tyto součásti jezírka.

Moc krmíte rybičky

Někdy bývá na vině i přílišné krmení vašich rybek. Nespotřebované krmivo se totiž ukládá na dně a voda pak začne obsahovat nadměrné množství živin. Naopak, někdy bývá příčinou zelené vody nedostatek prospěšných bakterií ve vodě či nefunkční ekosystém. To znamená, že kolem břehu máte málo rostlin, kterým se nedaří nebo jsou naopak ještě moc mladé. 

Zelený návštěvník

Jestli jste objevili ve svém jezírku zelené chuchvalce, které obalují kameny i rostliny, pak vás navštívila vláknitá řasa. Pokud ale máte pouze zelenou vodu, může se jednat o jednobuněčnou řasu. Ta bývá tak drobná, že ji nezachytí ani ten nejvýkonnější filtr. Řasy mohou obvykle sloužit jako potrava pro ryby, ale pokud je teplo, řasa se rychle množí a dokáže spotřebovat veškerý kyslík. Řasy navíc způsobí utlačování vodních rostlin, ty nemohou produkovat kyslík a život ve vodě pomalu skomírá.

Na řasy stínem

Chcete-li se řas zbavit, je důležité jezírko zastínit. S tím ale obvykle bývají problémy, takže na dostatek stínu je dobré myslet už během jeho zařizování. Jezírko se pak nebude přehřívat a řasy tak rychle množit.

Dostatek rostlin

Dále je potřeba jezírko osázet skutečně dostatečným množstvím rostlin. Ty totiž budou spotřebovávat všechny potřebné živiny a na řasy tak toho moc nezbude. A nakonec, až rostliny dostatečně vyrostou, budou schopné jezírko čistit prakticky samy.

Čistota a UV záření

Pokud se chcete problémům se zelenou vodou vyhnout, je nutné především pravidelně čistit filtry. Nezapomeňte do nich také přidávat potřebné bakterie. To, co dělá vodu čistou, jsou totiž mikroorganismy, které bydlí ve filtru. A také investujte do kvalitní UV lampy. Díky ultrafialovému záření dochází k likvidaci a efektivní redukci množství řas a choroboplodných zárodků ve vodě. Více o tom, jak a čím čistit vaše jezírko, jsme psali zde.

Když není zbytí…

Jestli jste netrpěliví a vyloženě spěcháte, pak samozřejmě sáhněte po chemii. Vybírejte ale přípravky, které neškodí rybám ani rostlinám. Nelekejte se, pokud bude po jejich použití voda jakoby mléčná. To proto, že dochází k takzvanému vločkování. Pokud máte jezírko vybavené čerpadlem s filtrací, musíte jej před aplikací chemie vypnout, aby se nezničily bakterie ve filtru. Vločkování trvá 4 až 7 hodin a až nakonec spatříte na dně vysrážený zelenošedý kal, odstraňte jej.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47