Vypěstovat chutnou šalotku zvládne každý, zasadit cibuli můžete již nyní

 Zahrada 
21. března 2021 12:40 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šalotky se hodí do pomazánek, omáček nebo salátů Depositphotos
Šalotka je druh cibule, která se od kuchyňské trochu liší. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že vytváří shluky cibulí, zatímco ta klasická se pěstuje jednotlivě. Šalotky jsou malé a mají trochu jemnější chuť než kuchyňská cibule. Sice se hůře loupe, ale rozhodně stojí za vysazení. Zjistěte, jak na to.

Šalotku můžete v kuchyni využít různými způsoby. Hodí se do pomazánek, salátů nebo omáček. Výsadbu můžete zahájit již v březnu či dubnu. Obvykle se také sází na podzim, ale v teplejším počasí se jí daří přeci jen o něco lépe.

Výběr vhodného stanoviště pro šalotky

Najděte šalotkám na zahradě vhodné místo pro výsadbu. Nejvíce se jim bude dařit na přímém slunci. Pokud takové stanoviště na svém pozemku nenajdete, zasaďte cibuli do polostínu. Šalotka potřebuje vyrůstat v půdě se spoustou organické hmoty.

Dobře vám poroste, pokud ji smícháte se zahradním kompostem. Do půdy byste neměli přidávat hnůj. Obsahuje totiž mnohem vyšší hladinu dusíku, než samotná cibule potřebuje. Pokud je půda obzvláště mokrá, pěstujte ji raději na vyvýšených zahradních záhonech. 

Výsadba šalotek

Šalotky vysejte s velkými rozestupy, které by se měly pohybovat okolo 12 centimetrů. Mezi jednotlivými řádky pak vytvořte alespoň 25centimetrovou mezeru. Jde o poměrně velké vzdálenosti, které jsou však pro správný růst šalotek nezbytné. Cibulky totiž začnou vytvářet větší trsy. Zasaďte šalotky kořenovým koncem dolů tak, aby špičky nepatrně ze zeminy vykukovaly ven.

Pěstování šalotek

Pěstování šalotek není vůbec časově náročné. Jediné, co potřebují, je pravidelná zálivka. Na tu byste měli myslet zejména během vyšších teplot. Dejte si však pozor na přemokření půdy, což nesnáší. Jednou za čas potřebují záhony se šalotkami okopat. Vyberte z něj veškerý plevel. Dále čtěte: Podpořte růst rostlin a klíčení semínek přírodním hnojivem, které najdete ve své domácnosti.

Sklizeň šalotek

Cibule se sklízí zhruba tři až šest měsíců po výsadbě, což odpovídá zhruba polovině léta. Vždy záleží na počasí. Pokud bude teplejší, sklidit ji můžete i dříve. Sama vás upozorní, že přišel čas ji vytáhnout z půdy. Nať totiž začne pomalu usychat. Poté, co cibule z půdy vyndáte, nechte je několik týdnů ležet na suchém a stinném místě. Následně ji můžete skladovat až osm měsíců.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod