Vytvořte si jednoduché pařeniště, fóliovník nebo skleník z toho, co máte doma

 Zahrada 
02. června 2021 11:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růst některých rostlinek lze urychlit pomocí minipařenišť a fóliovníků Pixabay
Zahrádkářská sezona se konečně naplno rozjela, a tak můžete sázet prakticky cokoliv. Jestli potřebujete některé rostlinky "popohnat" a nemáte skleník, poradíme vám, jak si jej snadno vyrobit třeba na balkonu.

Pěstovat zeleninu nebo ovoce můžete prakticky všude. Třeba na balkonu nebo terase. A nemusíte k tomu mít žádné speciální vybavení či zařízení. A to ani v případě, že si budete chtít obstarat fóliovník nebo skleník. Ten totiž lze snadno vyrobit z toho, co máte běžně doma. 

Jak na semínka

Semínka pro klíčení potřebují teplo a vlhko. Potřebujete-li na poslední chvíli urychlit klíčení některých rostlinek, vytvořte si jednoduché pařeniště. Stačí vám k tomu obyčejná plastová krabička od vajíček. Během několika dní se promění v malý záhonek se sazeničkami připravenými k přesunu do květináčů či truhlíků. Nezapomeňte do vršku udělat několik děr pro přísun vzduchu. 

Fóliovník z petek

Popohnat můžete už i vyrostlé sazeničky v květináčích či v truhlíku. Stačí na ně nasadit  polovinu rozřízlé PET láhve. Rostlinkám, které potřebují přísun vzduchu, dejte část láhve s hrdlem (ten samozřejmě odšroubujte), naopak těm, které si vyloženě libují ve vlhku a teplu, dejte druhou půlku láhve se dnem. Místo plastové láhve můžete použít i zavařovací sklenici. Nezapomeňte je však během poledne odklopit, abyste v nich rostlinky zcela neuvařili.

Stačí vám i sáček

A máme pro vás ještě jeden tip, díky němuž můžete zužitkovat obyčejný mikrotenový sáček, případně potravinovou fólii. Tím můžete snadno překrýt jakýkoliv květináč, případně i truhlík. U větších sazeniček si vytvořte konstrukci ze špejlí, která vám sáček udrží nad rostlinou. Abyste měli opravdu bohatou úrodu, nezapomeňte sazenice pravidelně hnojit. Každá si však žádá zcela něco jiného. Jak se vyznat v tom, co která rostlina potřebuje, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve