Nejlepší úrodu zajistí kvalitní hnojivo. Založte si vlastní kompost a nebudete litovat

 Zahrada 
01. června 2021 12:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kompostér můžete mít i v bytě Depositphotos
Každý zahrádkář by chtěl co největší a nejlepší úrodu a je pro to ochotný udělat téměř cokoliv. Pokud je navíc ekologicky smýšlející, už je jen krůček od založení vlastního kompostu, kterým svým rostlinám dopřeje velmi kvalitní výživu.

Do kompostu však není možné přidávat cokoliv, stačí drobná chyba a celá práce může přijít vniveč.

Dvousložkový poměr

Při zakládání kompostu by měl být zachován poměr takzvané hnědé a zelené složky. Druhou jmenovanou představují měkké věci jako tráva, listí či zbytky z kuchyně, které urychlují proces rozkladu a dodávají kompostu dusík. Mezi hnědé věci patří například kartony nebo starší dřevité rostliny, které se rozkládají pomalu a díky vzduchovým kapsám velmi výrazně urychlují rozklad ostatních surovin.

Co patří do kompostu

Mezi vhodné suroviny patří plevel i s hlínou na kořenech, tráva či nadrcené větve, voda z uvařených brambor či těstovin, papír v podobě novin, roliček od toaletního papíru nebo proložky z vajec. Pokud by se jednalo o velké archy či kusy, je vhodné je zmačkat nebo natrhat.

Do kompostu můžete přihodit skořápky od vajec, zbytky masa či oleje, který je nasátý v papírových utěrkách, kompletní čajové pytlíky, vlasy, chlupy a dokonce i stoprocentně bavlněné utěrky a oblečení, které je však nutné nejprve nastříhat na menší kusy.

Co kompost znehodnocuje

Do kompostu nikdy nevhazujte zvířecí exkrementy, dětské jednorázové pleny, žvýkačky, kosti, nedopalky cigaret včetně popela či barevné časopisy a letáky. U papíru musíte dbát také na to, aby nebyl křídový nebo voskovaný, které se špatně rozkládají. Pokud tyto zásady dodržíte, vznikne vám velmi kvalitní přírodní hnojivo, které je nenahraditelné.

Do kompostu můžete vhodit také odštípnuté kousky jehličnanů, které právě v tomto období narůstají. Ovšem v tomto případě můžete jejich mladé výhonky raději využít k výrobě skvělého domácího sirupu nebo medu. Postup přípravy naleznete v našem dalším článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008