Japonská vrba rozzáří každou zahradu. Vypěstovat ji zvládne i začátečník

 Zahrada 
07. srpna 2021 12:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Japonská vrba má okrasné růžovobílé listy Depositphotos
Japonská vrba je okrasný strom, ale pořídit si ji můžete i ve formě keře, což je méně oblíbená varianta. Koruna vrby se poměrně rychle rozroste. Můžete ji ostříhat podle svých představ. Možná vás také potěší, že není příliš choulostivá, takže pěstovat ji zvládne i začátečník. Jak se o ni postarat?

Japonská vrba se hodí zejména do předzahrádek, kde bude krásně čnít a nikdo ji nepřehlédne. Vyjímat se bude také u zahradního jezírka. Korunu japonské vrby tvoří podlouhlé růžovobílé a zelené lístky, díky kterým vám poslouží jako stínidlo. Nenajdete na ní sice žádné plody, ale dokáže v zahradě vytvořit velmi příjemnou atmosféru.

Japonské vrbě se daří na slunném stanovišti

Pokud si plánujete naroubovanou japonskou vrbu pořídit, nejprve pro ni musíte najít vhodné místo, kde ji vysadíte. Nejvíce se jí bude dařit na slunném stanovišti. Množství slunečních paprsků ovlivní zbarvení lístků. Čím více světla bude mít, tím pestřejší její koruna bude.

Chybu však neuděláte ani tehdy, pokud se vrbu rozhodnete umístit do polostínu, ale počítejte s tím, že nemusí mít tolik výrazné listy. Japonskou vrbu můžete vysadit i kousek od vody do vlhké půdy. Nemusíte ji bezpodmínečně vysazovat v blízkosti jezírka, ale dařit se jí nebude ve zcela suché půdě. Prospívá jí spíše vlhkost.

Japonská vrba potřebuje vydatnou zálivku i živiny

Japonská vrba nepotřebuje dostávat živiny pravidelně. Po výsadbě jí však rozhodně prospěje několikacentimetrová vrstva mulče, se kterou vrbu můžete zahrnout každé jaro. Japonské vrbě se příliš nedaří ve velkém suchu, takže jí zejména v létě dopřávejte pravidelnou zálivku. Po výsadbě stromek zalévejte denně alespoň do začátku podzimu.

Na prořezávání vrby si dejte záležet

Japonská vrba vyžaduje řez zhruba třikrát za rok. Koruna stromu se totiž velmi rychle rozrůstá a řezem zachováte její původní tvar, nebo ji můžete ostříhat podle svých představ. Vrbu nestříhejte těsně po výsadbě, protože byste nadělali více škody než užitku.

První řez se provádí těsně předtím, než jí začnou rašit nové lístky, což se děje většinou v průběhu března. Druhý proveďte během srpna a třetí v listopadu. Poté vám japonská vrba poroste jako divá.

Japonskou vrbu často trápí mšice

Pravidelně japonskou vrbu kontrolujte, protože si na ní rády smlsávají mšice. Pokud byste je nechali na dřevině parazitovat, mohly by z ní zanedlouho i vysát život. Zasáhněte, dokud je čas a mšice nemilosrdně likvidujte. Otravné škůdce můžete odstranit přírodní cestou, čímž rostlinám nijak neublížíte.

Zdroj: plantopedia.com, horticulture.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008