Vypěstujte si meduňku, bude okrasou vaší zahrady i bytu

 Zahrada 
10. listopadu 2018 12:52 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylina má jemnou citronovou vůni a skvěle se uplatní v kuchyni Pixabay
Přes sezonu ji můžeme mít na zahradě, na zimu je třeba schovat ji domů. Meduňka je univerzální bylinkou, která se v žádném případě neztratí. Funguje jako pomocník pro lepší usínání i jako přírodní antidepresivum.

Meduňka dokáže také uvolnit mírné úzkosti a pomůže i při stavech nervové vyčerpanosti. Voní po citrusech a pití této bylinky krásně zahání přepracování, nespavost a špatnou náladu. Meduňku je nejvhodnější používat čerstvou. Vařením ztrácí vůni i aroma. Čerstvé a mladé lístky meduňky se hodí k ochucení zeleninových salátů, do bylinkových omáček i bylinného másla. Zdobit jí pak můžeme dorty nebo zmrzlinové poháry.

Pěstování bylinky

Obrovskou výhodou meduňky je to, že ji zvládne pěstovat i naprostý začátečník. Pěstovat ji můžeme jak v truhlíku za oknem, tak i na bylinkovém záhoně. Pokud se rozhodneme pro první variantu – tedy pěstování doma, pak nám v tom nebrání vůbec nic.

Je možné pěstovat ji takto během celého roku. Jednoduše vysejeme semínka do květináče či truhlíku a příliš nezahrnujeme zeminou. Zlehka pokropíme vodou a dáme na okenní parapet. Brzy uvidíme, jak se semena probouzejí k životu.

Meduňku pak máme vždy při ruce čerstvou připravenou k použití. Ovšem nezapomeňte ji občas přihnojit – meduňka v květináči si na to potrpí. Pokud jí dopřejeme extra živiny navíc alespoň jednou v měsíci, odvděčí se nám velkými dobře vypadajícími lístky.

Druhá varianta – tedy pěstování venku – už má jednu podmínku. Tou je vysetí semínek až později v květnu. Tedy v době, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Ty by nám bylinu zcela jistě zlikvidovaly. Také je dobré vědět, že meduňce svědčí spíše slunné stanoviště. Poroste však kdekoliv. Potřebuje dobře propustnou půdu a pravidelnou zálivku. Snadno se pak rozmnožuje semeny i řízky. Venku nám může vytvořit až 80 cm vysoké a kompaktní trsy. Její lístky jsou svěže zelené a mají krásnou citronovou vůni. A dokonce působí i jako přírodní repelent, je tedy vhodné vysít ji zejména tam, kde máme například večerní posezení.

Pro zdraví i krásu

Bylina působí jako uklidňující prostředek při nespavosti, dokáže uvolnit mírné úzkosti a pomáhat při stavech nervové vyčerpanosti. Řeší i srdeční neurózy, snižuje krevní tlak a tiší migrénu. Pomáhá také při nadýmání, žaludečních a střevních obtížích nebo potížích se slinivkou. Skvělá je také při těhotenství – působí totiž protikřečově a pomáhá proti nevolnosti.

Již od dob starých Řeků se meduňka používá jako kořenící přípravek všude, kde se hodí citronová chuť a vůně – k masu, rybám či do salátů. Pokud se vykoupete v meduňkovém čaji, případně si na obličej nastříkáte meduňkovou vodu, budete mít krásně hydratovanou pleť bez vrásek.

Dejte si meduňkové víno na spaní

Připravíme si jej z rozmačkaných čerstvých listů meduňky, které necháme 3 dny louhovat ve víně. Po scezení uchováváme meduňkové víno v uzavřené láhvi v chladničce. Užívá se při nechutenství, úzkostech, depresích a žaludečních bolestech každé 2 hodiny. Při nespavosti je vhodné dát si malou skleničku před ulehnutím do postele. Podobně nenáročnou bylinou, ze které můžeme připravit spoustu dobrot, je šalvěj.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod