Tři předjarní kroky ke zdravým ovocným stromům

 Zahrada 
05. března 2021 16:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vápnění kmenů je jedním z ochranných prvků stromů Depositphotos
Určitě jste si někdy všimli bílých kmenů u stromů. Jedná se o ochranu ovocných stromů a nyní je nejvyšší čas na její aplikaci. Ale to není jediná pomoc, kterou jim nyní můžete poskytnout, aby vaše letošní úroda byla co nejlepší.

Zlepšit kondici vašich ovocných stromů není nikterak těžké, stačí se do toho pustit a za jedno odpoledne máte hotovo.

Zabraňte popraskání

Kůra ovocných stromů se vápní proto, aby se jim prodloužil zimní spánek a míza nezačala proudit příliš brzy. To by totiž mohlo vést k poškození jarními mrazíky, které mohou být v noci ještě hodně nepříjemné. Díky bílé barvě se kmen stromu při odpoledním sluníčku neohřeje tak rychle. Vápnění provádíme také kvůli dezinfekci kůry a abychom se zbavili případných škůdců, kteří v ní mohli přezimovat. Postup vápnění je jednoduchý. Z hašeného vápna a vody vytvoříme roztok střední konzistence, tedy ani příliš hustý, ani řídký. V prvním případě hrozí sloupnutí celé vrstvy, ve druhém stékání barvy. Kmeny se vápní od země až po spodní část prvního patra větví.

Postřiky jsou důležité

Dalším opatřením, které pro jistější a zdravější úrodu můžete udělat, je postřik insekticidem. S výběrem toho správného vám pomohou ve specializovaných prodejnách. Tento krok nepodceňujte, protože v kůře by se brzy začal probouzet škodlivý hmyz, který tam přečkal zimu. Postřik aplikujte "po větru", aby vám nefoukl do očí, a také ne za mrazu či ostrého slunečního svitu. Doporučuje se také postřik zelenou skalicí, ovšem pouze na místech, která jsou pokryta mechem či lišejníkem. Po nějaké době, například na druhý den, nezapomeňte z napadených míst opatrně okartáčovat suché zbytky.

Moniliová spála

Stromy peckovin je vhodné ošetřit přípravkem proti moniliové spále. Tato plísňová choroba má za důsledek seschlé plody s bílými tečkami. Než začnete s tímto postřikem, důkladně sesbírejte všechny napadené plody, a to nejen ze stromu, ale i ty popadané. Tento krok by se měl dělat sice již na podzim, ale raději nyní než vůbec.

Dalším problémem, který může potrápit pěstitele především broskví, je nežádoucí kadeřavost listů. O této problematice jsme psali v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47