Spadané listí nevyhazujte, má totiž mnohostranné využití. Bude se vám hodit třeba jako mulč

 Zahrada 
24. září 2021 08:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Listí je úžasná přírodnina, která má mnohostranné využití Pixabay
Rozhodli jste se ochránit své stromy a keře mulčem? Použít můžete listí. Poradíme vám, jaké je vhodné.

Pokud se budete procházet podzimní přírodou, dobře se dívejte kolem sebe. Zjistíte totiž, že nejčastějším přirozeným mulčem je spadané listí, jehličí, větvičky, plody a zbytky rostlin. Jde vlastně o přirozenou ochranu rostlin před mrazem. Pokud budete i vy napodobovat přírodu, uděláte pro svou zahradu to nejlepší.

Ochrana i výživa

Mulč má pro rostliny celou řadu výhod. Ochrání je nejenom před mrazem, ale především před vysycháním půdy. A tento problém se objevuje nejenom v létě, ale také i v zimě. Tím pádem se vyhnete častému zalévání. Kromě toho mulč ušetří práci i s pletím, jelikož sám o sobě vytváří ochrannou vrstvu proti růstu plevele. Zároveň však vytváří vhodné mikroklima pro půdní život a vývin kořenů zasazených rostlin. A díky tomu, že se mulč postupem času rozloží, obohacuje vám zeminu o další potřebné živiny.

Na záhony nebo do kompostu

Listí můžete použít dvěma způsoby. Za prvé je můžete ve vrstvách rozložit kolem rostlin či na záhonu. Ideální je, abyste listí před tímto krokem podrtili. Přidání příliš silné vrstvy listů může totiž zabránit pronikání vzduchu a vody do půdy. Stejně tak mohou udělat pravý opak, tedy uzamknout příliš mnoho vlhkosti a tím poškodit rostliny, které potřebují dobře odvodněnou půdu nebo jsou náchylné k hnilobě a dalším houbovým chorobám. Druhou možností je listí zkompostovat a připravit z něj listovku.

Jak na listovku

Shrabané listí lehce napěchujte do místa, kde máte uskladněný kompost. Pokud je suché, můžete je průběžně kropit vodou. A to je vše. Už příští rok se z něj stane prospěšný mulč, který půdě dodá živiny a humus. Druhým rokem z něj budete mít listovku. Tu můžete použít k výsevu a s příměsí kompostu i do květináčů.

Vhodný materiál

K mulčování nebo na listovku se hodí prakticky jakékoliv listí, a to i včetně zatracovaného ořešáku. To je však potřeba nejprve podrtit, aby se urychlilo jeho tlení. Zbytek listí můžete využít na léčbu různých kožních problémů včetně ekzému, akné a dalších. Jak využít ořechové listí jsme psali zde. Listovku můžete získat i z jehličnanů. Kvůli delšímu tlení a kyselosti, která je zvýšená zvlášť u borovice, je vhodnější mít vytvořenou druhou hromadu. Tuto listovku pak můžete použít k mulčování azalek a borůvek. A pozor na túje, které obsahují jedovatý alkaloid thujon - zničil by vám mikoorganismy v kompostu. Túje můžete využít jako mulč pro další túje, kterým rozhodně neublíží.

Zdroj: thespruce.com, hortmag.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?