Chcete-li se na zahradě zbavit škodlivého hmyzu, přilákejte včas ptactvo. Vyvěste hnízdicí budky

 Zahrada 
05. března 2021 09:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ptáci vám pomohou zahradu udržet od obtížného hmyzu Pixabay
Chcete-li se na své zahradě zbavit škodlivého hmyzu, je potřeba na ni nalákat dostatečné množství ptáků. A to nejenom jejich přikrmováním v zimě. Co tedy udělat na jaře?

Vlaštovky, jiřičky, rorýsi, špačci, drozdi, budníčci. Nejenom tyto ptáky, ale i ty ostatní byste si na své zahradě měli hýčkat. Díky nim se totiž můžete zbavit otravného hmyzu. V předjaří je tedy dobré jim nachystat hnízdicí budky dřív, než přiletí první navrátilci z teplých krajů, případně jim vyčistit ty původní. Jak na to? 

Kam s ní

Každý ptačí druh má sice svou oblíbenou výšku dutiny nad zemí, ale velmi často se ukazuje, že nejčastěji využívaná výška k umístění budek pro drobné pěvce je 2 až 3 metry nad zemí. Tam, kde je však velký pohyb lidí a hnízdící ptáci by tam byli rušeni, je lépe umístit budky ještě výš. 

Bezpečná a velká tak akorát

To, co by především budka měla splňovat, je kompaktnost, která zaručí ptákům ochranu před nepřízní počasí, která je v tomto období běžná. Hnízdní budka musí také samozřejmě svými rozměry vyhovovat velikosti ptáků, o jejichž uhnízdění máte na vaší zahradě zájem. Obecně ale platí, že ke zdárnému vyvedení mláďat dojde pouze tehdy, jsou-li vnitřní prostory budky dostatečné. Optimální vnitřní rozměry jsou 13 krát 14 cm. Jak velká budka by měla být pro konkrétní druh ptactva, jsme psali zde.

Budky pro rorýsy 

Rorýsi jsou druh ptactva, který si v posledních letech oblíbil především paneláky. Velmi často sídlí v jejich větracích otvorech. Ale i tyto prostory už pomalu mizí, vzhledem k zateplování fasád. Proto rorýsům můžete pomoci i vy sami. Stačí koupit nebo vyrobit budku asi 40 cm širokou, 20 cm hlubokou a 15 cm vysokou, s úzkým vletovým otvorem. Zavěste ji přímo na fasádu domu, ideálně 4 m nad zemí. Budka nesmí být vystavena přímému slunečnímu záření, vybírejte stěny, orientované na sever. 

Vlaštovky a jiřičky

Spoustě lidem vadí hnízda vlaštovek a jiřiček, a to kvůli trusu, který vypadává z hnízd a špiní fasádu. Pokud k nim nepatříte a rádi tyto zpěváčky u vás přivítáte, nemusíte čekat na to, zda k vám nějaký z nich zavítá, ale připravte jim sami hnízdo. To se dá koupit na internetu a obvykle bývá vyrobeno z dřevocementu. Stačí jej upevnit pod střechu nebo u vstupu do stodol a chlévů. A aby vám ptáci "nenadělali" na zem, umístěte pod něj dřevěnou desku, která bude odpadávající trus zachytávat. 

Stávající hnízda vyčistěte

Máte-li na zahradě již několik let vyvěšenou budku, která bývá obývaná, může se stát, že pokud se v nich nacházejí ještě stará, nečistá hnízda osídlená hmyzem, mohou ptáci odmítnout v nich tentokrát zahnízdit. Proto je potřeba ptákům budku předat vyčištěnou. K tomuto kroku ale přistupujte opatrně. Uvnitř totiž mohou zimovat i blechy a další "breberky", které by snadno mohly nalézt útočiště i u vás.

Vystříkat vodou 

Budku opatrně sundejte ze základny a celý její obsah vyklopte přímo do popelnice, nedávejte ho na kompost, právě kvůli blechám. Poté ji důkladně vystříkejte proudem vody nejlépe z hadice. Takto ji nechejte několik dní vyschnout a zkontrolujte, zda nepotřebuje někde opravit. Pokud tomu tak není, můžete ji zpět umístit na stanoviště.   

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47