Neplodí vám rajčata? Pohnojte je domácím kečupem z loňska a dočkáte se bohaté úrody

 Zahrada 
01. srpna 2022 07:25 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Netradiční hnojení rajčat kečupem Pexels/ Unsplash
Zní to až neuvěřitelně a tak trochu jako kanibalismus, ale rajčata lze skutečně hnojit rajčaty. Proto pokud vám doma zbyla z loňska alespoň jedna láhev zavařených rajských jablíček, použijte ji jako hnojivo a rajčata začnou opět plodit. Na kupovaný kečup však zapomeňte, dodal by do zeminy příliš mnoho soli a dalších látek, které v ní nemají, co dělat.

Rajčata má na zahradě snad každý, kdo se snaží vypěstovat si nějakou tu domácí úrodu. Některé roky plodí rajčata o sto šest, jiné roky se jim z nějakého důvodu nedaří. Pokud se vám letos zdá, že vaše úroda není taková, jakou byste si představovali, zkuste dát rajčatům to, co potřebují – rajčata. Tento netradiční způsob hnojení může nakopnout k plození i povadlé rostlinky.

Aby vám rajčata hojně plodila, potřebují pravidelnou zálivku, slunné místo, ale také dostatečné proudění vzduchu, aby se snížilo riziko napadení plísněmi. Když ale rajčata nebudou mít dostatečně vyživenou půdu, můžete dělat co chcete, ale velké úrody se nedočkáte. Pro správný růst potřebují rajčata půdu bohatou na dusík, fosfor a draslík, ale i mikroprvky. Nejlepší je volit hnojiva rozpustná ve vodě, která se do půdy snadno vstřebají a rostlina si je rychle prostřednictvím kořenovému systému přebere.

Komunikujte s rajčaty

Zdá se vám, že letos vaše rajčata nevypadají vůbec dobře a mnoho plodů se na rostlinách netvoří? Přistupte k nim a pozorně si je prohlédněte. Většinou vám rostliny samy napoví, co jim chybí nebo co je trápí. Pokud objevíte drobné žluté fleky na lemech listů nebo mezi žilkami, většinou se rajče potýká s nedostatkem hořčíku. Jestliže však pozorujete žloutnutí odspoda (od stonku), chybí jim mangan. Celé žluté listy, které někdy začnou až padat, značí nutnost zvýšení obsahu dusíku v půdě.

Co rajčata potřebují

Stejně jako ostatní rostliny potřebují i rajčata celou škálu živin, mezi které patří především vitaminy skupiny B, C a E, ale i minerály jako draslík a vápník nebo třeba karoten, lykopen, lutein a zeaxanthin, což jsou ale shodou okolností přesně ty živiny, které samy obsahují. A právě to dělá z rajčat ideální hnojivo pro rajčata. Když tedy rostou volně a nikdo se o ně nestará, pouštějí své plody ke svým kořenům, což je posiluje a stimuluje k růstu. Udělejte to proto také.

Jak hnojit rajčaty

Žádná zdlouhavá příprava hnojícího prostředku není vůbec nutná. Jednoduše vezměte pár rajčat od sousedky, rozmixujte je přihoďte ke kořenům před zálivkou. Úplně stejně funguje i smíchání loňského domácího protlaku, kečupu či základu na omáčky z rajčat. Nesmí ovšem obsahovat soli a další koření. Pokud nic z toho nemáte, můžete pořídit i nejobyčejnější rajský protlak z obchodu, který ovšem neobsahuje konzervační látky, nebo jich obsahuje minimální množství. Protlak či kečup pak rozmíchejte ve vodě a rajčata pohnojte. Za ideální množství se považují čtyři lžíce rajčatové pasty na litr vody.

Zdroj: zahradnickakucharka.cz, chalupari-zahradkari.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47