Čím více žížal v kompostu, tím lepší zemina. Přilákáte je lógrem i starým kartonem

 Zahrada 
24. července 2022 08:02 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žížaly v kompostu odvádějí neocenitelnou práci Pexels
Kdo má na zahradě kompost, měl by dělat vše pro to, aby se jen hemžil milými růžovými obyvateli. Žížaly se totiž svou aktivitou v hromadě tlejícího organického materiálu velkou měrou podílejí na tom, že má kompost následně mnohem vyšší počet minerálů a živin, než běžně dostupná zemina, kterou seženete v obchodě.

Kompost na zahradě je sám o sobě velkým lákadlem pro kroužkovce a přirozeně přitahuje velké tlusté žížaly, které se doslova nemohou dočkat, až sežvýkají směs materiálu tolik bohatého na uhlík a dusík, který vy považujete za odpad. Trávením organického materiálu přemění žížaly kompost na vermikompost, který překypuje živinami a pro vaši zahradu je neocenitelným bohatstvím.

Potrava pro žížaly se skládá především z rozkládající se organické hmoty, proto byste měli dbát hlavně na to, abyste ji těmto velice prospěšným živočichům zajistili dostatečné množství. Do kompostu vhazujte jen to, co do něj doopravdy patří, a naopak do něj nikdy nevyhazujte nic, co v něm být nemá. Do kompostu patří především organický odpad ze zahrady (posekaná tráva, listí, sláma, štěpka z větví, rostliny, plody), z kuchyně (okrojky, slupky, vaječné skořápky), ale i popel či například kamenná moučka. Naopak do něj nikdy nedávejte vařené zbytky, syrové maso, podestýlku od domácích mazlíčků či psí výkaly a plevel se semeny. Množství žížal v kompostu však můžete navýšit dalšími vhodnými postupy.

Kávovou sedlinu milují

Malí růžoví kroužkovci hrají při vytváření kvalitního a hodnotného kompostu velice důležitou (ne-li hlavní) roli. Vezmou totiž na sebe provzdušňování organického materiálu a vy pak nemusíte jednotlivé vrstvy pracně přehazovat pomocí vidlí. A co víc, doplní váš kompost o velice bohaté látky, které jsou pro vaše rostliny víc než prospěšné. "Dostanete-li na svůj kompost žížaly, můžete mluvit přímo o vermikompostování, v jehož rámci se kuchyňský a zahradní odpad za pomoci žížal přetváří na kvalitní hnojivo. Žížaly můžete jednoduše nasbírat či koupit, ale rovněž je můžete nalákat přirozeně. Když totiž přidáte na hromadu kávový lógr, jehož vůně je pro žížaly neodolatelná, nastěhují se vám na kompost samy," uvedla pro instory.cz Nikola Kuhnová, správce facebookové skupiny Komunitní zahrada se zahradnictvím ve Dvoře Králové.

Natrhejte starý karton

Další snadnou (ale účinnou) metodou je položit na dno kompostu namočený a roztrhaný karton. Můžete pod něj ještě nasypat kávovou sedlinu, ale lze ho použít i bez ní. V podstatě jde o to, že opětovně vytvoříte podestýlku, kterou epigeičtí červi, mezi které se žížaly řadí, preferují. Stejně fungují i natrhané papírové sáčky.

Přidejte trochu hnoje

Aby byla hromada kompostu pro červy ještě lákavější, zkuste občas přidat malé množství hnoje, kůru z melounu, chléb či starou dýni - například po Halloweenu. Červy ale rovněž přivábí melasa. Naopak se snažte na zahradě nepoužívat chemické prostředky, které by mohly žížaly usmrtit.

Zalévejte kompost

Zaléváte na zahradě trávník, květiny, okrasné keře a plodící rostliny? To je správně. Proč ale nezaléváte také svůj kompost? Žížaly preferují vlhké prostředí, takže pokud je chcete nalákat, musíte jim ho dopřát. Navlhčete proto kompost pomocí rozprašovací hadice a udržujte tak organický materiál lehce vlhký, ale ne příliš mokrý.

Vyrazte na lov žížal

A jestliže nechcete čekat, až se k vám žížaly samy nastěhují, vyrazte na mokrou procházku po dešti s kyblíkem a žížaly si nasbírejte sami. Pak je jednoduše vysypte do vašeho kompostu a nechte je, ať za odměnu udělají svou práci. Dle webu gardeningknowhow.com představuje chování žížal v kompostu ekvivalent 150 g kvalitního hnojiva pro všechny vaše rostliny. A to už je velký důvod se starat o to, aby se jim u vás líbilo.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com, homeguides.sfgate.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008