Houbařská sezona pomalu začíná. Víte, jak správně houby sušit a uskladnit?

 Ostatní 
17. května 2017 14:19 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Houby lze sušit hned několika způsoby. Shutterstock
Houbařská sezona pomalu a jistě klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas si připomenout, jak správně houby usušit a jak je potom skladovat, aby nám co nejdéle vydržely.

Sušení je nejčastější způsob, jak houby uchovat na pozdější dobu. Pokud je usušíte opravdu dobře, mohou vám vydržet i několik let!

Co nesušit

Rozhodně se nesnažte sušit plesnivé nebo červivé houby. Můžete si totiž zkazit celou várku hub. Totéž platí o příliš mokrých houbách, obvykle vám zplesniví.

Není dobré sušit ani babky - při sušení se v nich totiž množí praziti. Na sušení se nehodí ani ryzci, lišky, choroše, mochomůrky růžovky, pýchavky, václavky nebo čirůvky.

Houby před sušením v žádném případě neoplachujte vodou! Pro očistu vám postačí jen obyčejný nožík.

Klasické sušení hub

Naše babičky dříve plátky hub navlékaly na niť a věšely do oken do průvanu. Tyto korálky nejenže hezky vypadají, ale místnost také provoní. V současné době ale většina lidí suší houby spíše na ploše. Nakrájené houby můžete rozložit na tác, plech s pečícím papírem či karton. Pokud sušíte houby venku, chraňte je před přímými slunečními paprsky. Mohly by se totiž zapařit. A nezapomeňte je na noc dát dovnitř, ať vám houby nenavlhnou.

Sušení tímto klasickým způsobem trvá obvykle několik dní.

Originální síť na sušení hub si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí vám k tomu stará záclona nebo okenní síť proti hmyzu. Tu pak přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušící síť, která vám mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.

Sušení v troubě

Sušení hub v troubě je oproti klasické metodě rychlejší. Je dobré houby zpočátku sušit v troubě vyhřáté maximálně na 20 až 30 stupňů Celsia. Tím zabráníte tomu, že se vám houby zapaří. Zhruba v polovině sušení už můžete teplotu zvýšit na 50 až 70 stupňů Celsia.

Pro sušení hub v troubě je vhodné pořídit si speciální lístky na sušení. Oproti klasickému plechu jimi totiž proudí vzduch a sušení je tak efektivnější. V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Při sušení hub v troubě nechte dvířka mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat. Poslouží vám k tomu třeba vařečka, kterou vložíte do dvířek. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet! A jak poznáte, že jsou houby už usušené? Při dotyku budou hezky chrastit a půjdou snadno zlomit.

Sušení v sušičce na ovoce

Houby se dají sušit také v sušičkách ovoce, a to na střední teplotu. Vždy po třech hodinách je vhodné pořadí plat přeházet. Výhoda tohoto způsobu je v rychlosti sušení a malé náročnosti, co se prostoru týče. Uplatní se proto zejména v bytě, kde obvykle není tolik možností, jak ovoce nebo houby sušit venku.

Skladování

Usušené houby je nejlepší skladovat ve sklenicích, které lze neprodyšně uzavřít. Musíte je totiž ochránit před vzdušnou vlhkostí i případnými parazity. Někteří houbaři zase nedají dopustit na látkové pytlíky. Každopádně je dobré houby uskladnit na chladném a temném místě.

Tip: Pokud si uschováte plátky hub, stačí je pak před použitím na chvíli namočit ve vodě nebo v mléce. Sušené houby ale můžete také pomlít a vytvořit si tak houbové koření, do kterého lze podle chuti přidat třeba nadrcené bylinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod