Tavná lepící pistole dokáže nahradit šrouby i hřebíky

 Dílna 
15. května 2017 13:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tavnou lepící pistoli doma využijete například při dekorační práci. Shutterstock
Tavná lepící pistole najde uplatnění nejen v květinářství, ale využijí ji i modeláři nebo domácí kutilové. Existují dokonce i tavné pistole s nízkým výkonem, které pod dohledem dospělých mohou používat také děti.

Tavná lepící pistole často pomůže tam, kde by spojení klasickými šrouby nebo hřebíky nebylo možné. Práce s ní je lehká a čistá a obsluhu zvládne i naprostý začátečník. Pistole se jednoduše nabije plastovými tyčinkami, které se pak působením tepla roztaví.

Jak tavnou lepící pistoli používat

Předměty, které chcete slepit k sobě, nejprve zbavte prachu a mastnoty. Nezáleží na tom, zda jsou hladké či se strukturou, lepidlo skvěle přilne k mnoha materiálům. Dejte ale pozor! Lepidlo poměrně rychle tuhne, příprava se tak rozhodně vyplatí!

Není třeba dodatečně připevňovat svorky, ani u sebe lepené materiály složitě přidržovat. Připravte si vše potřebné - tedy to, co k čemu chcete přilepit. Do pistole zasuňte tyčinku tavného lepidla a pistoli zapojte do zásuvky.

Máte-li akumulátorovou tavnou pistoli nebo zahřívací stojánek, napájecí kabel se vám při práci nebude plést. Tyčinka je rozehřátá a připravená k použití za 5 až 8 minut. Do té doby nelze spustit spoušť.

Jakmile zmáčknete kohoutek, lepidlo začne okamžitě vytékat. Dbejte proto na potřísnění lepidlem, které je velice horké a může vám způsobit závažné popáleniny. Při práci odkládejte pistoli na stojánek, je-li obsažen v příslušenství, nebo na pevnou nehořlavou podložku tak, aby tryska  byla níže a nezalepil se posuvný mechanismus.

Pokud tyčinka dochází, připravte si náhradní a hned ji přidejte do zásobníku. Nečekejte na to, až dojde konec tyčinky, se kterou už pracujete.

Po ukončení lepení stačí pistoli vypnout ze sítě a nechat vychladnout. Tyčinku není třeba vyndávat z pistole, ani pistoli čistit. Roztavené lepidlo v ní bez přívodu tepla opět ztuhne a pistole je připravena k dalšímu použití.

Náhradní tavné lepící tyčinky seženete v hobby marketech a potřebách pro kutily, ale i v papírnictvích a také v mnoha drogeriích.

 Co dělat, aby lepidlo povolilo

Roztavený polyetylen skvěle drží, pokud si však přejete lepený spoj rozdělit, není to žádný problém. Stačí  lepidlo zahřát na stejnou teplotu, při jaké jste ho aplikovali a spoj povolí. Pro povolení lepidla z tavných lepících pistolí zkuste použít horkovzdušnou pistoli nebo obyčejný fén na vlasy. Nechtěně ukápnuté lepidlo nechte ztuhnout a poté jej tupým nožem sloupněte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47