Nejčastější chyby při pěstování růží

 Zahrada 
16. května 2017 08:14 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Růže potřebují vhodnou péči, jinak z nich nic nebude! internet
Milujete růže a rozhodli jste je pěstovat na zahradě? Nezapomínejte však na to, že přinášejí nejen krásu, ale i starost! A pokud chcete být dobří pěstitelé, vyvarujte se pěti častých chyb, které lidé při pěstování růží dělají!

Často se říká, že pěstování růží je věda a umění v jednom. Nejspíš na tom něco bude, protože se lidé shodují na tom, že i když dodržují postup, vždy musejí do určité míry experimentovat. Nelze ale zapomínat na ty nejdůležitější věci a vyhnout se hlavním chybám!

První z nich bývá nevhodné umístění. Růže potřebují několik hodin dobrého světla a slunce každý den, ale taky propustnou zeminu a prostor, kde jim nebudou zavazet kořeny jiných květin nebo stromů. Pokud je dáte do stínu vvelkých stromů, rozhodně nečekejte zázraky!

Musíte si umět vybrat správný druh růží! Zjistěte si, do jakých rozměrů se růže rozrůstají. Některé keře jdou do šířky, takže nesmějí být blízko plotu. Jiné zase kvetou jen jednou za rok. Existují i takové druhy, které jsou náchylné na choroby a podobně. Pokud jste začátečníci, vyberte si nejméně náročné růže.

Třetí chybou bývá špatné prořezávání. Pokud máte růže například před okny a prořežete je, aby neblokovaly výhled, možná jim to nemusí udělat úplně dobře! Pnoucí růže by se měly prořezávat na podzim, aby pnuly tam, kam chcete. Čajové a malé růže se zastřihávají na začátku jara a pak až na podzim.

Dobře si pamatujte i jméno růže. Pokud totiž nevíte, jaké růže pěstujete, těžko můžete vědět, jak se o ně dobře starat. Každá kytka totiž potřebuje jinou péči, takže se vám bude nakonec rozhodně hodit, když budete vědět, co máte doma!

Nesmíte ani zapomínat na potřebnou péči a tři důležité kroky. Je jimi zalévání, hnojení a odstraňování zvadlých květů. Zalévejte růže podle počasí, ale obecně platí, že je dobré je zalít dvakrát týdně a důkladně. Brzy na jaře a na začátku léta je potřeba přírodní hnojení. Jednou za dva týdny použijte taky tekuté hnojivo. A nezapomeňte ani odlamovat zvadlé květy, které berou rostlině sílu a brání v růstu nových květů!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve