Sedmikrásky nejsou jen plevel. Tyto cenné byliny dokáží rychle vyléčit některé nemoci

 Zahrada 
15. září 2018 08:18 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sedmikráska je ozdobou každé zahrady Shutterstock
Sedmikrásku snad není třeba ani představovat. Je to obtížný plevel, který nám prorůstá trávníkem a my se jej snažíme zbavit za každou cenu. Málokdo však tuší, že jde o cennou bylinu přírodního léčitelství.

Zbystřit by měli hlavně ti, které trápí kožní problémy. Sedmikráska hojí nejen drobné ranky a defekty, ale zatočit dokáže třeba i s ekzémem. K dispozici je většinu dní v roce – říká se, že své jméno získala podle toho, že kvete sedm měsíců v roce. I teď ji ještě v trávě nasbíráme.

Sedmkrát krásná

Rostlina roste do výšky 5 – 15 centimetrů. Má sytě zelené listy uspořádané v přízemní růžici. Květy má žluté a okvětní lístky pak bílé až narůžovělé. Sedmikráska je vytrvalá léčivá rostlinka a je u nás hodně rozšířená. Najdeme ji na trávnících, na pastvinách, v zahrádkách. Potřebuje také dostatek slunečního záření. V lese ji tedy zcela určitě nenajdete. Na slunci je závislá a vybírá si pouze světlem plně prostoupená místa.

Pěstování rostliny

Pokud se nesnažíte udržet úplně sterilní trávník, pak vám sedmikráska prorůstá nejspíš po celé zahradě. Jestli se vám však zdá, že jí máte málo, můžete ji i pěstovat. Nic na tom není a zvládne to i malé dítě. Koupit si můžete pochopitelně už vzrostlé sazenice nebo je možno pěstovat sedmikrásku chudobku přímo ze semen. Potřebuje hlavně hodně sluníčka a dostatečnou zálivku, víc ji rozmazlovat nemusíte. Ale pozor – nepřelévejte ji. Na přemokřenou půdu si rozhodně nepotrpí. Kamarádí se i s jinými rostlinami, květinami a bylinami, takže ji můžete zasadit třeba na květinový trávník.

Sbírejte a uchovejte

Pokud se pro sedmikrásku vypravíme, sbíráme květní úbory se stonkem. Jestliže chceme květy sedmikrásky usušit, je nutné dát pozor, aby teplota při něm nepřesáhla přes 35 °C. Lepší je sušit je přírodní cestou – tedy v suché místnosti s prouděním vzduchu. Že se sušení povedlo, poznáte hlavně podle toho, že květy neztratí barvu, uchovají si příjemnou vůni a chuť zůstane ostřejší. Nasušené květy uchováváme v dobře uzavřené nádobě, která zabrání jejich zvlhnutí.

Listy ozdravují játra a žlučník. Květy sedmikrásky jsou pak blahodárným lékem na kašel a nemoci z nachlazení, i veškeré kožní problémy – akné, ranky, vředy, ale dokonce i ekzémy. Pochopitelně při použitím vnějším. Vnitřním užitím si ulevíte od kašle, zánětu hrdla a krvácivých dásní. Krom toho léčí i slezinu, chřipku a záněty dýchacích cest. Odvodňuje, pomáhá proti otokům a léčí hnisavé záněty.

Vyzkoušejte kloktadlo na záněty (krku, dásní)

3 lžičky sedmikrásky dáme do půl litru vroucí vody a necháme přejít varem. Na 15 minut odstavíme a potom pijeme po doušcích 2 šálky denně. Pokud máte ekzém, pak si odvar denně dávejte jako přísadu do koupele.

Nejlepší lék proti kašli

Hrst květů vhodíme do půl litru vroucí vody a necháme 12 hodin stát. Scedíme, prolisujeme přes plátno a šťávu dále vaříme s půl kg cukru až do zhoustnutí. Užíváme 2 – 4 lžičky.

Před virózou i chřipkou vás zachrání také chilli papričky, které můžeme doma pěstovat po celý rok. Více o jejich účincích a pěstování se dočtete v našem článku zde.

První pomoc na ekzém

1 lžíci drogy zalijeme 5 lžícemi destilátu a necháme 14 dní stát v uzavřené sklenici. Tinkturu ředíme v poměru 10 kapek na lžíci vody. Potíráme jí (ideálně 3x za den) postižená místa.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008