I na kolo patří speciální obuv. Na co se při výběru zaměřit?

 Ostatní 
17. srpna 2018 15:03 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správné boty vám jízdu usnadní Shutterstock
Zatímco přibývá vášnivých cyklistů, kteří dbají o super moderní výbavu, stále se najdou mnozí, kteří jezdí na kole bez přilby a v pantoflích. Tento letní styl jízdy se ale bohužel příliš často nevyplácí. Přitom na trhu se dají sehnat i velmi praktické a pohodlné boty nejen pro dlouhé cyklo výlety.

Při nákupu cyklistické obuvi je třeba postupovat obezřetně. Každý z nás je jiný, a co snese noha jednoho cyklisty, nemusí vyhovovat jinému. Poradíme vám, jak se v cyklistické obuvi zorientovat.

Pohodlí nemusí být na prvním místě

Vzhled a pohodlí nebývají u cyklistických bot tím nejdůležitějším. Hlavním úkolem cyklistické boty je totiž udržet chodidlo stabilně v takové pozici, aby bylo vždy souběžné s kolenem a zároveň fungovalo jako funkční prodloužení nohy. Odborníci tomu říkají „harmonický vztah mezi botou a nohou“. Zásadní jsou proto rozměry boty, tedy délka a šířka, přičemž šířka je zásadnější.

Je nezbytné si opravdu dobře vybrat, aby noha v botě nebyla příliš na volno, ani příliš sevřená. Šířce boty by měla odpovídat také šířka podrážky. Není dobré, když se prsty dotýkají špičky boty. Cyklistika je aktivní sport a při jízdě se noha prokrví a nabude na objemu. Proto je důležité počítat s mírnou rezervou. V případě, že se vydáte na delší jízdu v těsné obuvi, mohou vás zaskočit nepříjemné pocity např. mravenčení nohou, což zbytečně jízdu otráví. 

Cyklistické tretry

Speciální sportovní boty na kolo zajišťují maximální přenos energie při šlapání, a tím šetří vaše síly. Tretry se zacvaknou do pedálů prostřednictvím speciálních zámků, tzv. kufrů, díky kterým jsou boty za jízdy pevně propojeny s pedály, a nohy tak zabírají nejen při pohybu dolů, ale i při pohybu vzhůru do kopce. Proto mají tretry tvrdou nepoddajnou podrážku přizpůsobenou k montáži upínacího systému. V minulosti patřily tretry k výsadám profesionálních závodníků. Dnes už ale jejich kouzlo objevili i sváteční cyklisté. Cyklistické boty neboli tretry rozdělujeme na několik typů dle druhu použití a dále pak, jsou-li s nášlapným systémem, nebo bez. 

Druhy cyklistických bot:

Silniční tretry

Mají hladkou podrážku a je u nich kladen důraz na co největší přenos síly. Toho je docíleno kombinací co nejnižší hmotnosti a velmi tuhé podrážky. Tato obuv bývá maximálně prodyšná z důvodu lepšího odvětrání při vysokém výkonu, často má prodyšnou i podrážku. Silniční tretry umožňují pouze krátké pěší přesuny. Jsou příjemné jen na kole, ale ne na procházce. Jejich povrch není příliš odolný proti nečistotě. Využívají je hlavně silniční jezdci, kteří vyžadují pevné upnutí boty pro maximální záběr.

MTB tretry – do terénu na horská kola

Tretry na horská kola naopak mají podrážku uzpůsobenou tomu, že cyklista občas potřebuje z kola sesednout a jít i pěšky. Proto mají hrubou podrážku se vzorkem a možností instalace špuntů (podobných jako jsou ty na fotbalových kopačkách) do přední části boty. Oproti cykloturistické obuvi jsou lehčí, mají tvrdší podrážku a lépe obepínají nohu. Některé boty mají ještě navíc přezku, která pak dotáhne botu ještě lépe k noze. Svrchní část je odolná proti kontaktu s kameny a nečistotou. Všeobecně jsou tretry do terénu určeny spíše pro krátké jízdy a nedoporučují se v kombinaci s klasickými pedály. Zejména je využívají sportovní a MTB jezdci.

Cykloturistické boty

Pořídit si můžete také tretry, které se dají běžně nosit. Cykloturistické tretry jsou vhodné pro rekreační cyklisty, protože jsou příjemné na kole i při celodenním nošení. Obuv je širší a má měkčí, zpravidla vibramovou podrážku. Zámky jsou zapuštěny hlouběji do podrážky, takže se v botě dá bez problémů chodit, bota nijak necvaká.

Podrážka

Důležitá je také podrážka cyklistických bot. Prodejci doporučují zejména uhlíkovou podrážku, která je u špičkových cyklistických bot samozřejmostí a stále častěji se objevuje také u bot střední třídy. Je totiž mnohem pevnější než jiné materiály. Nemusí to ale být vždy příhodné. Uhlíková podrážka je sice pevná, zároveň ale není flexibilní, proto hůř absorbuje otřesy ze silnice a může odírat chodidlo. Nabízí tedy nohám velkou podporu, ale na úkor pohodlí. A i když je na prvním místě vždy bezpečnost a správný způsob jízdy a šlapání, nemůže vás jízda na kole bolet nebo být nepříjemná. Pohodlí tedy rozhodně není až na posledním místě!

Platí přitom, že čím více je bota tužší, tím více se můžete do pedálu opřít a následný přenos energie je efektivnější. Nejlepší sportovní tretry proto disponují karbonovou podrážkou, která je velmi tuhá a zároveň lehká. Rekreační boty mají podrážku měkčí a ohebnější, aby umožňovaly také chůzi. Podle předpokládaného použití se liší i vzorek na podrážce. Boty do terénu ho mají hrubší, silniční a městské modely zase hladší. Podrážka MTB treter počítá s občasnou chůzí do kopce nebo s popoběhnutím. S rekreačními modely treter pak zvládnete i delší chůzi.

Tretry musí pasovat

Při výběru treter se hlavně přesvědčte, zda jsou kompatibilní s nášlapnými pedály, které máte na kole. U MTB treter tento problém prakticky odpadá, protože skoro všechny MTB nášlapné systémy mají kufry pro montáž na dvouděrový standard SPD. Komplikovanější výběr může být u silničních treter a pedálů. Levnější modely silničních treter jsou připravené pro montáž dvouděrového (SPD) a tříděrového systému (SPD-SL, LOOK, Speedplay, Time). Vzhledem k velkému množství nášlapných systémů jsou zámky (kufry) vždy součástí balení nášlapných pedálů, nikoliv treter!

Zapínání

Tkaničky ocení cykloturisté, kteří nejezdí na výkon, ale na pohodu. Kdo jezdí na výkon a rád závodí, ten ocení mikro přezku nebo "boa kolečko". Díky tomuto zapínání si můžete boty pevně přimknout k noze. Díky tomu jsou připravené pro maximální záběr a také si je můžete za jízdy libovolně dotahovat či povolovat. Boty pouze na suchý zip umožňuji jednoduché a rychlé obutí. Při častém používání je dobré si nové cyklistické boty koupit každé dva roky. Ty staré jsou sice pohodlnější, protože jejich konstrukce časem povolila, zároveň vám ale už neposkytnou dostatečnou oporu. Pokud chcete také běhat, vyberte si správné boty i na běh - psali jsme o nich zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008