Myčka nádobí dokáže uspořit čas i peníze. Jak vybrat tu správnou?

 Dům 
04. července 2017 14:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O tom, jak si usnadnit mytí nádobí, přemýšleli lidé už v dobách minulých. První myčka poháněná ručně pomocí kliky spatřila světlo světa už v roce 1850. Shutterstock
Většina lidí se domnívá, že myčka nádobí je výsadou moderní doby, na světě je přitom už bezmála 170 let! Technologicky jsou ale samozřejmě dnešní myčky někde úplně jinde. Jsou plnohodnotným pomocníkem - lidem šetří čas, námahu i peníze. Pokud se ji teprve chystáte pořídit, měli byste mít ještě před nákupem dostatek informací.

Trocha historie

První zprávy o mechanickém mytí nádobí pocházejí z roku 1850. Joel Houghton si patentoval myčku, která byla ovšem stále poháněna ručně za pomoci kliky. První motorem poháněná myčka nádobí vznikla v americkém státě Illinois roku 1886. Vynalezla ji Josephine Cochranová, vnučka vynálezce parníku Johna Fitche. Vadilo jí časté a zdlouhavé mytí nádobí po večírcích, které pořádala. Její myčka měla horizontálně uložené kolo, na které se pomocí drátěného držáku připevňovalo nádobí. Kolo rozstřikovalo vodu se saponátem a ta myla nádobí. V roce 1924 pak William Howard Livens vymyslel malou myčku nádobí, která byla vhodná pro domácí použití. Ta už byla daleko více podobná současným myčkám a měla mnoho funkcí, včetně předních dveří pro nakládání, drátěného stojanu pro držení nádobí a rotační rozstřikovač.

To dnešní myčky oplývají celou škálou technických vymožeností. Jsou také k dostání v různých velikostech a mají rozličné parametry. Pokud tedy uvažujete o pořízení myčky, měli byste si ujasnit, co od ní očekáváte. Nabízejí toho opravdu hodně!

Funkce myček

Myčky obecně šetří vodu, energii, čas i peníze. Výrobci je ale neustále zdokonalují. Nejnovější typy myček tak mají různé senzory, které automaticky určí stupeň zašpinění nádobí a podle toho pak zvolí mycí program včetně ideálního množství a teploty vody, délku cyklu či tlak trysek. Některé myčky disponují také programem mytí vodní párou, který je extrémně šetrný ke křehkému nádobí. K zahození nejsou ani další funkce myček, například které dokáží zabránit  případnému úniku vody z myčky, nebo funkce, které garantují až 99procentní odstranění bakterií.

Technické parametry

Nepodceňte ani technické parametry, každá myčka má totiž jinou spotřebu vody i elektrické energie. Důležitá je nejen energetická třída, ale i účinnost mytí a sušení. Mnoho lidí vyžaduje také tichý chod, měli by se proto zajímat i o hlučnost spotřebiče. Mezi důležité parametry patří i kapacita myčky nebo vnitřní vybavení. Počet košů, jejich variabilita a možnosti výsuvu jsou záležitosti, které při pravidelném používání myčky velmi oceníte. Zajímejte se i o filtry, právě na jejich počtu totiž závisí kvalita mytí.

Rozměry myčky

Dnes už lze pořídit myčky o různých rozměrech, takže spotřebič si mohou dopřát i vlastníci malých bytů. Do myčky standardních rozměrů (60 cm) se vejde asi 12 až 15 sad nádobí. Menší myčka (45 cm) zvládne tak 8 až 12 sad nádobí. K dostání jsou ale i takzvané stolní myčky, které lze postavit třeba na pracovní desku v kuchyni. Její kapacita je samozřejmě omezená, vejde se do ní tak šet sad nádobí. Pokud ale bojujete s místem, přijde vám vhod. Stolní myčka sice nedosahuje nejlepších parametrů ekonomiky provozu, ale i tak je úspornější než ruční mytí nádobí ve dřezu.

Typy myček

Pokud nechcete jen malou stolní myčku, kterou můžete postavit prakticky kamkoli, zůstanou jen varianty myčky vestavné (vyžadují montáž přímo do kuchyňské linky) a volně stojící s možností podstavby (mohou stát samostatně, ale po odstranění některých dílů mohou být rovněž vestavěné). Pokud vás příliš nesvazují finance, sáhněte po myčce vestavné – je tišší a lépe zapadne do designu okolí. Výrobcům navíc její instalace do kuchyňské linky umožňuje volněji pracovat s ovládáním.

Zatímco u podstavných myček najdete tlačítka a displej na vyklápěcích dvířkách, vestavné myčky někdy integrují ovládací panel do lišty, která je vidět pouze po otevření – v takovém případě by nemělo chybět světýlko promítané na podlahu informující o aktivitě spotřebiče. Pak už stačí jen dvířka překrýt dekorem odpovídajícím kuchyňské lince a myčka bude perfektně sladěná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve