Pozor na ořešák! Je krásný, ale dokáže zahubit celou zahrádku

 Zahrada 
08. srpna 2018 12:09 / Marcela Plachá
  12
📷
5 fotografií v galerii
Krásný, ale jedovatý Pixabay
Majestátný ořešák poskytuje v horkých letních dnech příjemný stín. Navíc vysušuje přemokřenou půdu, zbavuje půdu dusíkatých látek a jeho plody jsou jednou z nejdravějších potravin vůbec. Přesto je ořešák pro své okolí nebezpečný – mohou za to jeho jedovaté kořeny.

Ořešáky jsou překrásné, mohutné stromy. Problémem je jejich jedovatost. Dokonce i když velký strom pokácíte, stále v se v zemi postupně i několik let uvolňují toxické látky z jeho kořenů. Z tohoto důvodu je potřeba dobře zvážit, zda si ořešák pustit na zahradu.

Rostliny pod ořešákem umírají

Ořešáky produkují z listů i kořenů chemickou látku zvanou juglone, která se vyskytuje hlavně v pupencích a kořenech. Nejvyšší koncentrace juglonu je v půdě přímo pod stromovým vrcholem. Strom si tak brání svůj životní prostor. Nejagresívnější je ořešák černý. Rostliny v jeho okolí vadnou, mají žluté listy, neprospívají nebo rostou pomalu a nakonec odumírají. Mnoho vysoce citlivých rostlin netoleruje ani malou koncentraci juglonu a zemře během několika měsíců. Tyto rostliny bohužel není možné zachránit. 

Jak květiny před jedem ochránit

Rostliny citlivé na toxicitu ořechů můžete zasadit do velkých květináčů, do kterých ale musíte dát kupovaný substrát nebo hlínu z místa, kde ořechy nerostou. Pak můžete velké květináče rozmístit pod ořešák a do jeho okolí. Jakmile ale opadá listí, musíte ho z těchto květináčů vysbírat. 

Listí plné drog

Někteří odborníci nedoporučují dávat listy ořechů, kůru a dřevní štěpku ani do kompostu. Pokud je ale necháte v kompostu delší dobu, neměly by škodit. Alkaloidy, které listí ořešáku královského obsahuje, jsou totiž nestálé a v dobře vyzrálém kompostu se po dvou letech ztratí. Je dobré ho do kompostu přidávat po částech nebo ve velmi tenkých vrstvách a důkladně promíchávat s další hmotou.

Ořechové listí obsahuje také některé kyseliny, mastné oleje, barviva a množství vitaminu C, což ho řadí mezi nejcennější drogy obsahující tento vitamín. Droga z listů má svíravý účinek. Vnější oplodí se používá v terapii při žaludečních a střevních potížích, droga působí uklidňujícím způsobem na nervy, uvolňuje křeče a používá se i proti krvácení. 

Vlašské ořechy jsou superpotravina 

Vlašský ořech jako jeden z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin vyniká především jedinečnými tuky. Kyselina linolová snižuje hladinu cholesterolu, podílí se na stavbě nervové tkáně a  brzdí zánětlivé procesy. Vlašské ořechy obsahují až 14 % vysoce kvalitních bílkovin, jsou dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Jádra ořechů jsou bohatá na fosfor a draslík, obsahují spoustu železa, hořčíku i vápníku a také zinku. Bez nadsázky se dá říct, že vlašské ořechy jsou jednou z nejdravějších potravin a téměř zázračným lékem. O využití zelených ořechů jsme psali zde.

Pěstování

Ořešák je teplomilná rostlina, která vyžaduje vysokou vlhkost a vyšší teploty. Při vysazování ořešáku je nutné mít na paměti, že se jedná o velký strom s mohutnou kořenovou soustavou. Vyžaduje slunné místo. Nejvhodnější pro výsadbu jsou půdy nivní, černozemě a půdy písčité s dostatečnou zásobou vápníku. Řez se u ořešáku používá pouze výchovný v prvních letech po výsadbě, později se odstraňují jen suché větve. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47