Negativní vlivy telefonu v ložnici

 Ostatní 
02. července 2017 20:36 / Marie Popelková
  5
📷
2 fotografie v galerii
Stále víc lidí je závislých na mobilu a nosí si jej i do postele. Shutterstock
To, že baterie chytrých telefonů vydrží v provozu asi stejně jako sněhulák v červenci, není žádné tajemství. Přesto byste si měli dát velký pozor na to, kde a jak telefon nabíjíte.

Ve světě, ve kterém žijeme, jsou mobilní telefony stále důležitější. Máme je u sebe 24/7, bereme je s sebou všude, a když je náhodou zapomeneme doma, máme pocit, že nám něco chybí. Nechceme je vypnout ani na minutu a ve spánku je umísťujeme na noční stolek, aby byly hezky po ruce. Jenže tenhle zvyk moc neprospívá našemu zdraví.
Nespěte s mobilem, způsobuje bolesti hlavy

Američtí a švédští vědci zjistili, že každodenní používání mobilního telefonu může způsobit jeho uživatelům spánkové problémy či bolesti hlavy. Experti se nyní dožadují podrobnějších analýz.
Vyzařování z mobilního telefonu může dle nich poškodit důležité fáze spánku, které lidskému organismu pomáhají k regeneraci po celodenním namáhání. Dále tvrdí, že pokud lidé pravidelně spí v blízkosti mobilu, mohou mít v tomto důsledku častější bolesti hlavy.

Ani hubnutí to nesvědčí!

Vaše tělo potřebuje v noci, když je tma, vytvářet hormon melatonin. Ten má vliv například na fungování imunitní soustavy, ale rovněž rozhoduje o tom, jak rychle bude fungovat vaše spalování, váš metabolismus. 

Podle vědců vadí nejen to, když si do noci s někým píšete sms - to je koneckonců co do světla podobné, jako když si čtete při světle lampičky.
Ale i to, pokud na nás bliká světlo signalizující na telefonu nabíjení nebo sama nabíječka.

Vy možná spíte, ale vaše tělo zaznamená i to, když se vedle vás mobil potichu rozbliká, protože vám právě dorazila další sms nebo mail. Proto se vyplatí v noci přístroj vypnout alespoň pro příjem. 

Samozřejmě, podobně může spánek narušit třeba pouliční lampa  - tady má smysl investovat do silných závěsů. 

Kám dát mobil během spánku?

Existují v podstatě dvě možnosti. Buď jej vypněte a nechte na obvyklém místě, nebo jej nechte zapnutý, ale neberte si ho do ložnice. Pokud jste na telefonu tak závislí, že jej nedokážete na noc vypnout, doporučuje se aspoň vypnout Wi-Fi a mobilní datovou síť.

Co když využívám budík?

I když máte na telefonu nastavený budík, měli byste jej přes noc vypnout. Spousta budíků zvoní i při vypnutém telefonu (raději to předem vyzkoušejte). Přestože telefon nepoužíváte, dokud je zapnutý, neustále vyzařuje elektromagnetické vlny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47