Jak vybrat dveřní zárubně

 Dům 
30. června 2017 17:48 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obložkové zárubně zvýrazní krásu Vašich nových dveří. Shutterstock
Neoddělitelnou součástí každých interiérových dveří jsou zárubně, u kterých je důležitá vysoká kvalita.

Při výběru nových interiérových dveří nezapomeňte také na zárubeň - nové dveře si novou zárubeň zaslouží! Většinou se do interiéru volí shodná povrchová úprava a dekor s dveřmi, a proto je vhodné pořizovat dveře a zárubeň najednou. Pamatujte také na to, že s obložkovou zárubní je třeba počítat již ve fázi hrubé stavby i přesto, že se instaluje až na dokončené zdivo.

Na výběr jsou dva druhy zárubní:

Polodrážkové – tento typ zárubní je v českých domácnostech považován za již osvědčenou klasiku. Zárubeň je vybavena polodrážkou a tak se na ni dveře přimykají z jedné strany. Hlavní výhodou polodrážkových zárubní je nejen snadná dostupnost u většiny výrobců, ale také snadnější instalace a v neposlední řadě i nižší cena.

Bezpolodrážkové – tyto zárubně jsou vybaveny skrytými závěsy a tak jsou velkým lákadlem zejména pro milovníky čistých linií. Dveře do bezpolodrážkových zárubní skvěle zapadnou a společně s nimi tak vytvoří jednolitý povrch vyznačující se desénovou střídmostí. K nevýhodám patří o trochu náročnější instalace, do které by se rozhodně měli pouštět jen profesionálové v oboru. Dveře je totiž nutné společně se zárubněmi seřídit tak, aby spára mezi nimi na všech místech dosahovala stejné šíře. 

Než si zárubně vyberete, určitě nezapomeňte zkontrolovat veškeré rozměry, tedy šířku dveří i tloušťku zdi. Pokud byste si přeci jen nebyli jistí, jestli bude vše sedět jak má, nemusíte si s tím dělat hlavu – mnozí výrobci dnes nabízí i tzv. regulované zárubně, které je možné tloušťce stěny přizpůsobit. Dají se podle potřeby roztáhnout až o několik centimetrů.

Speciálním typem zárubní jsou pak ty určené pro posuvné dveře. U nich však záleží na tom, jestli jde o dveře posuvné po zdi, nebo zajíždějící do stavebního pouzdra. Nezanedbatelný je pak také rozdíl mezi zárubněmi určenými pro vchodové a interiérové dveře. U vchodových je třeba v prvé řadě řešit jejich odolnost proti poškození, u vnitřních nám nic nebrání popustit uzdu fantazii a vybírat dle našeho vkusu.

Materiály pro zárubně

Tím nejpoužívanějším materiálem pro dveřní zárubně je kov. V posledních letech však narůstá obliba dřevěných dveřních zárubní. Kovové zárubně jsou však jednoznačně odolnější vůči mechanickému poškození i proti požáru. Výhodou zárubní ze dřeva je pak pouze lepší estetický dojem. Nejlepší je, když dojde ke spojení zárubní s dveřmi ze stejného materiálu – celek pak působí mnohem kompaktněji.

Jak správně měřit tloušťku zdi při výběru zárubní

Tloušťku zdi je třeba měřit v konkrétním stavebním otvoru, do kterého bude obložková zárubeň osazena. Neberte v úvahu tloušťku zdi uvedenou ve stavebním projektu, protože ve skutečnosti je při zaměření důležitý každý milimetr a minimálně o ten se bude skutečnost od projektu určitě lišit. Obložkovou zárubeň lze namontovat jak do zděných, tak do sádrokartonových příček.

Tloušťka zdi se měří vždy až s finální podlahou a po dokončení úprav zdi, tedy po finalizaci omítky, výmalby či obkladu atd. 

Pokud je zeď kolmá, tedy v pravém úhlu k podlaze, změřte tloušťku v několika místech a uveďte ten největší rozměr. 

Jestliže zeď kolmá není, měří se její tloušťka ze svislic. Profesionálové využívají vodováhu dlouhou zhruba tak, jak je vysoký stavební otvor. Vodováhu postavte na finální podlahu podél stěny a vyrovnejte její svislost. Tloušťku zdi pak je třeba měřit až k této svislosti vodováhy. Tloušťku změřte v několika místech a uveďte ten největší rozměr.

Zárubeň je na základě správně naměřených rozměrů připravena na to, že zeď nestojí zcela kolmo, a zbývající prostor mezi zárubní a zdí vyplní akrylátový popř. štukový tmel nebo úprava omítky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47