Přeměňte úrodu ze zahrádky ve vynikající vlastní burčák!

 Zahrada 
24. srpna 2017 12:06 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Když vydržíte zhruba dva týdny, můžete z vlastních hroznů okusit burčák! internet
Máte zahradu, kde pěstujete kromě jiných rostlin i hrozny? Jestli už jste jich přejedení, udělejte si z nich vlastní burčák! Večery pak můžete trávit na zahradě u grilu a sklenkou burčáku v ruce, nebo si ho dát jen na terase po obědě.

Posbírejte hrozny v takové době, kdy je považujete za dostatečně sladké. Oddělte stopky od bobulí a ty následně pomačkejte nebo pomelte a nechejte je dvě až pět hodin odležet. Potom z nich vylisujte šťávu.

Zhruba na deset litrů vylisovaného moštu přidejte kolem 0,6 kilogramů krystalového cukru. V moštu ho potom míchejte do doby, než se celý rozpustí. Oslazený mošt nalijte do větší nádoby tak, aby byla zhruba její třetina prázdná a mošt mohl kvasit, aniž přeteče.

Nechejte tekutinu kvasit při teplotě od 15 do 25 stupňů. Pokud se moštu kvasit nechce, dejte ho do teplejší místnosti. Nádobu jen lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla kvůli hromadění oxidu uhličitého. Uvolňuje se spolu s teplem při kvašení, tedy při přeměně cukru na alkohol.

Jakmile burčák začne šumět, pravidelně ho ochutnávejte. Až pro vás bude vhodný a bude vám chutnat, můžete si ho začít užívat a dávat rodině i svým známým. Než tak ale učiníte, musíte si chvilku počkat. Celý proces totiž trvá 10 až 15 dnů!

Témata: zahrada, hrozny, burčák
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47