Světelný kořen je rostlina budoucnosti. Snadno ji můžete vypěstovat i u vás na zahradě

 Zahrada 
18. ledna 2020 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Světelný kořen posiluje vaše zdraví Internet
Zní to možná trochu jako sci-fi, ale existuje rostlina, která je zásobárnou životní energie. Úžasné síly, které se dnes bohužel mnohým nedostává. I když je původem z daleké Číny, snadno ji můžete vypěstovat i u vás na zahradě. Řeč je o světelném kořeni.  

O světelném kořeni se mluví jako o rostlině budoucnosti. Je velmi chutný a mimořádně zdravý. Rostlinu s botanickým názvem Jam čínský znají lidé spíše pod českým názvem sladký brambor nebo jednoduše batáta. Poradíme, jak si tuto zázračnou rostlinu vypěstovat u vás doma.

Posiluje imunitu, zklidňuje a omlazuje

Rostlina, která je doma v severní Číně, má podle lékařů a bylinkářů řadu blahodárných účinků: posiluje plíce, slezinu, ledviny, snižuje hladinu krevního cukru, odvádí z těla přebytečnou vodu atd. Zároveň je proslulá jako zkrášlující prostředek. Dokáže vaší pleti dodat hebkost a vyhladit ji, vlasy jsou zase díky ní lesklé a silné. Navíc zpomaluje proces stárnutí.

Jak světelný kořen pěstovat

Pokud chcete vypěstovat světelný kořen rychleji, můžete začít již na Hromnice (2. února) vsazením do lehké a humózní půdy v hliněněném květináči nebo přímo do pěstebních beden, umístěných ve skleníku, který chrání rostliny před mrazem. Světelný kořen lze také později pěstovat přímo venku na zahradě.

Sází se v březnu až dubnu, nejlépe do křemenného říčního písku. Pěstovat je lze ze zakoupených hlíz s vegetačními očky, předklíčit je můžete ve sklenicích s vodou. Do hlízy z boku zapíchněte špejle (u menších hlíz postačí párátka) a ponořte ji asi z třetiny do vody (podle velikosti hlíz použijte různě velké sklenice). Když hlízám vyrostou kořeny, zasadíte je do květináče. Batáty ovšem můžeme pěstovat i bez předklíčení. Co se týče hnojiva, velmi dobře se osvědčil kompost nebo jícha z kopřivy či jiných rostlin aplikované od svátku sv. Jana ve čtrnáctidenních intervalech.

Konzumace 

Kořen se dá jíst syrový i vařený, pěstitelé radí ukrojit plátek syrového kořene, nakrájet jej na kostičky a přidat do hotového jídla. Uvařený kořen chutná jako velmi dobré brambory. Lahodné a voňavé jsou také květy, které se dají trhat v polovině srpna. 

Zajímavost na závěr

Podle Dr. Rudolfa Steinera má světelný kořen jedinečnou vlastnost. Jako jediná rostlina na světě totiž dokáže uchovávat světelný éter. V medicíně se hovoří o světelné látkové výměně, která se stále více a více „ztemňuje“, což je dokonce zvnějšku měřitelné. Proto si čínský jam vysloužil přezdívku světelný kořen. Pokud nechcete zničit jeho vliv na organismus, musíte jej uchránit od elektromagnetického záření. To znamená, že jej nesmíte skladovat v lednici a jídlo je třeba připravovat bez použití elektrických přístrojů. Dále čtěte: Ženšen vám dodá sílu i zdraví. Pěstování této léčivky není vůbec náročné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47