Jak změřit a vybrat dveře

 Dům 
24. srpna 2017 20:52 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rekonstruujete a v rámci rekonstrukce vás čeká výměna dveří? Nebo stavíte nové bydlení a jedním z následujících kroků je i nákup dveří a zárubní? Nejste si jistí, jaký rozměr budete vlastně potřebovat Shutterstok
Jednoduchá otázka, která se rýmuje a působí až hravě, může pořádně zatopit těm, kteří plánují pořídit nové dveře, nebo vyměnit ty staré. Jak se měří šířka dveří? Ať už pořizujete interiérové dveře, vchodové dveře či bezpečnostní dveře, princip je stejný. Tento článek vám pomůže vytvořit si potřebný základní přehled.

Rekonstruujete a v rámci rekonstrukce vás čeká výměna dveří? Nebo stavíte nové bydlení a jedním z následujících kroků je i nákup dveří a zárubní? Nejste si jistí, jaký rozměr budete vlastně potřebovat a jak vše změřit? 

Základní pojmy

Pro správné změření dveří je třeba vyjasnit si několik pojmů a rozměrů, které se k takové činnosti vážou. Jako příklad použijeme klasické „osmdesátky“, tedy dveře, které najdeme v obchodech pod označením 80 cm či 80/197. Číslo 197 zde vyjadřuje výšku dveří v centimetrech.

Rozměr ve falci, nebo také užší rozměr. Měří se při užší straně dveří a jeho hodnota je obvykle o několik centimetrů více, než jaké je označení dveří – dveře o udávaném rozměru 80 cm budou měřit ve falci kolem 82 cm.

Maximální šířka dveří je podobný rozměr jako ve falci, nicméně měřený při širší straně dveří. Opět je jeho hodnota o několik centimetrů vyšší, u dveří o velikosti 80 cm to bývá obvykle pět centimetrů navíc. 

Orientace dveří – pravé a levé dveře. Netýká se to přímo rozměrů, ale je to podobně závažné rozhodnutí, avšak mnohem méně komplikované. Jednoduše se postavíte tak, abyste dveře otevírali směrem k sobě, a podíváte se, na které straně jsou panty. Pokud na pravé, potřebujete pravé dveře, pokud na levé, dívejte se po dveřích levých.

Jak změřit interiérové dveře

Pokud chceme vyměnit interiérové dveře, nebo vybíráme dveře do nových prostorů, je nutné znát přesné rozměry kupovaných dveří. Standardně nám jde většinou o šíři dveří. Ty nejznámější rozměry jsou 600, 700, 800 a 900 mm. Nicméně při měření samotných dveří tento rozměr bohužel nenaměříme. Jde o to, že ten potřebný rozměr je odvozen od světlostí zárubní daných dveří. Zjednodušeně řečeno, je to šířka zárubní v tom nejužším místě. Samotné dveře mají pak dva měřitelné údaje, pokud jde o jejich šířku. Jeden je větší o cca 44 mm a druhý rozměr je větší o 15 mm, než rozměr udávaný u konkrétních dveří. Konkrétně interiérové dveře Da Vinci mají rozměry 600/642/615, 700/742/715, 800/842/815/ 900/942/915 a  výška dveří je pak 1980/1970 s maximální odchylkou +-2 mm.

Jak vybrat výplň dveří?

Výplň dveří vybíráme podle toho, kde budou dveře umístěny a také podle toho jakým vlivům budou vystaveny:
Voština – papír formovaný do tvaru včelích pláství, je oblíbená především kvůli nízké ceně. Dveře jsou méně odolné, hodí se proto do prostorů, kde budou dveře méně namáhány (spíše do bytů než do kanceláří)
Děrovaná dřevotříska (DTD) – odlehčená dřevotřísková výplň, je mnohem pevnější a mohutnější než voština, dveře jsou také těžší a poskytují lepší izolaci proti hluku a mají delší životnost. Nejčastěji se používají pro běžné interiérové dveře
Plná dřevotřísková deska (DTD) – je nejdražší variantou a využívá se u speciálních dveří. Velkou výhodou je odolnost proti namáhání a proražení

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47