Učte se jazyky – budete stárnout pomaleji!

 Ostatní 
29. září 2017 15:43 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Díky studiu cizích jazyků poznáte mnoho zajímavých lidí. Shutterstock
Učení cizích jazyků se jednoznačně vyplatí a rozhodně není hlavním důvodem jen snaha domluvit se na dovolené. Podle průzkumů má učení cizích jazyků mnohem více pozitiv, než byste očekávali.

V současné době patří ovládání alespoň jednoho cizího jazyka k stále běžnějšímu standardu. Školáci zvládají bravurně i tři světové jazyky. I v pozdějším věku je ale možné se cizí jazyk naučit. Podle odborníků zlepšuje mluvení v cizím jazyce mozkové funkce.

Proč je učení jazyka skvělý koníček 

Lepší myšlení

Začít se v pokročilém věku učit hrát na klavír nebo mluvit japonsky je jednoznačně dobrým rozhodnutím. Vědci zjistili, že díky studiu hudby nebo jazyků dochází dokonce i ke zlepšení v logickém myšlení i v matematice. Pomáhá také s problémy s koncentrací. Lidé, kteří mluví více jazyky, obvykle umí vykonávat zároveň několik činností a jsou dobří řidiči.


Ochrana před stářím

Velkou výhodou učení se cizímu jazyku je prevence před Alzheimerovou chorobou a demencí. Lidé, kteří mluví více jazyky nebo hrají na hudební nástroj, mají trénovanější mozek. Při pravidelném učení se něčemu novému mozek lépe odolává stařeckým nemocem. Mnozí dokonce tvrdí, že učení cizího jazyka zlepšuje i schopnost rozhodování a zvyšuje sebevědomí. Prostřednictvím cizího jazyka můžete také lépe porozumět jiným kulturám a více pochopit fungování odlišných světů.

Lepší uplatnění

Díky aktivnímu používání cizích jazyků získáte i výhodu při hledání pracovního uplatnění. Naprostá většina zajímavých pracovních pozic vyžaduje znalost alespoň jednoho cizího jazyka. Nejčastěji se jedná o angličtinu. 

Který jazyk se učit

Zřejmě nejvíce využijete angličtinu, se kterou se domluvíte téměř kdekoli. Alespoň částečná znalost angličtiny se stala samozřejmostí. Je celosvětovým jazykem pro minimálně 450 miliónů rodilých mluvčích a asi polovina zbytku světové populace anglicky mluví také. Druhým cizím jazykem, který se studenti učí ve škole, je obvykle němčina, španělština a francouzština. Pokud ale vezmete jako kritérium, že se chcete domluvit s co největším množstvím lidí na celém světě v jejich rodném jazyce, tak mezi nejlidnatější jazyky patří čínština nebo arabština. Výhodné je naučit se rusky. Všechny tyto poněkud exotické jazyky vás donutí chápat zcela odlišné kultury, kreslit jejich písmena a objevit v sobě netušené možnosti. Navíc díky těmto jazykům můžete najít uplatnění ve firmách, které obchodují s východními zeměmi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod