Tmavá nebo světlá do bytu? Obojí má plusy i mínusy!

 Dům 
26. září 2017 13:43 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
K tmavé podlaze můžete použít světlý nábytek a naopak! internet
Máte rádi tmavou barvu, ale žasnete i nad světlými odstíny? Rozhodujete se, jakou barvu zvolit do bytu, aby nejen dobře vypadala, ale byla i praktická? Vše má své výhody i nevýhody! Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vždy budete mít důvod k tomu být spokojení i naštvaní!

Základem je podlaha a stěny. Celkový dojem z prostoru totiž záleží především na zvolené podlaze a odstínu stěn. Jsou to velké plochy, takže podle nich se odvíjí, jestli budeme místnost vnímat jako tmavou, nebo světlou. Uvnitř se preferuje stejná podlaha, aby vše působilo sladěným, nikoliv chaotickým dojmem.

Světlá podlaha se hodí spíš do menších a tmavších prostor, které jsou orientované na sever a mají méně slunce. Místnost se díky tomu rozsvítí a působí vzdušněji. Když zvolíte ještě i světlé stěny, můžete tomu vdechnout eleganci pomocí tmavého nábytku. Riziko světlých barev tkví v tom, že musíte dávat pozor na kombinace se studenými barvami jako modrá nebo zelená. Interiér by potom mohl působit příliš sterilně!

Tmavá podlaha je útulná a vyvolává pocit stability. Vypadá i dobře a ještě lépe kontrastuje se světlým nábytkem nebo pastelovými stěnami a barevnými doplňky. Na tmavé podlaze jde ale vidět každá menší nečistota nebo prach, přestože se vám to nezdá!

Důležitý je i nábytek a dekorace. Jsou to ale spíš doplňky. Nábytek tmavších barev působí stabilně a elegantně a dobře se kombinuje s leskem. Krásně vynikne zejména v prosklené místnosti. Světlejší nábytek zase vyvolává klidný dojem. Je vhodný do menších bytů a nejde na něm tolik vidět prach. Dobře se na něm vyjímají doplňky.

Než se do toho pustíte, musíte mít na paměti několik chyb, kterých je potřeba se vyvarovat. Méně je někdy více, a proto používejte maximálně tři odstíny barev. Nábytek a podlaha mají být v určitém kontrastu, aby nesplývaly. Okna a dveřč spolu musí ladit, a pokud už mícháte styl, tak k tomu přistupujte s citem!

Témata: barva, podlaha, nábytek
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod